Твърденията, че Столична община не е уведомила Министерството на вътрешните работи и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в законовия срок за протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС), не отговарят на истината, съобщиха от общината.

Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на 14 ноември в края на деня. Още на следващата сутрин Общината уведомява всички ресорни органи за сигурност. Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест, става ясно от съобщение на общината до БТА. 

В позиция във Facebook кметът на София Васил Терзиев също пише, че не отговарят на истината думите, че Столичната община не е съгласувала протеста с МВР и СДВР в законовия срок. Терзиев допълва: "Аз лично проведох разговор с директора на СДВР и бях в постоянен контакт през онази вечер": 

"От изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов в Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание и коментарите на председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народния представител и експерт по фирмена сигурност Маноил Манев - членове на Комисията, разбрах, че те прехвърлят вината за размириците и последвалата непропорционална полицейска реакция миналия четвъртък в София върху Столичната община и към мен персонално. Това показва дълбоко непознаване и пренебрегване на основни принципи, залегнали в Конституцията и законите на България или стандартен опит за манипулиране на обществото". 

Терзиев припомня, че правото на мирно събрание на гражданите е конституционно уредено. Единственият повод за ограничаването на това право е да има "несъмнени данни", които, като кмет може да получи единствено от държавен орган, разполагащ с правомощия да събра такива данни.

Органът, който много добре познава криминогенните фактори и е оправомощен да управлява рисковите за обществения ред ситуации е МВР, пише още кметът на София. Той допълва, че ако има такива данни, то от полицията трябва да информират обществеността и институциите.

Кметът, на база получените от МВР данни, може да издаде мотивирана писмена заповед, с която да ограничи това право на гражданите, а самата заповед подлежи на съдебно обжалване. Разбира се, ако данни няма, подобна заповед би била недействителна и ограничаваща конституционни права, пише още Терзиев.

И рискът за обществения ред при спортни мероприятия също се оценява от МВР, съгласно Закона за опазване на обществения ред. А степента на риск се определя от организатора на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния вид състезание, съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи, става ясно от съобщението.

Кметът може да определи как да бъде изтърпяно наказанието обществено-полезен труд на потенциалните нарушители във връзка с подобни мероприятия, отново според закона, пише Терзиев.

Отговорното поведение и познаването на законите от всички заемащи публична длъжност не е пожелателно, а задължително. Всичко останало руши всяка минута доверието на хората в институциите, пише в заключение Васил Терзиев.

По-рано днес по време на изслушване в ресорната парламентарната комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че Столичната община не е поискала становище от МВР преди да допусне протеста срещу БФС на 16 ноември.

Министърът посочи, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община.

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета", разказа министър Стоянов. Той отбеляза, че "практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от СДВР, това не е направено".