Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и директорът на СДВР Любомир Николов Комисия говориха пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.

Тримата представиха пред парламентарните групи своя прочит на събитията, довели до свидетелства за полицейско насилие, отстраняване на трима служители на МВР, разследване на други и дори закана на премиера Николай Денков да подаде оставка.

Нови елементи от различните разкази дадоха Калин Стоянов и Любомир Николов. Според вътрешния министър, за разлика от други подобни случаи, от Столична община не са съгласували протеста срещу БФС с МВР, а от полицията до последно очаквали да е незаконен. Любомир Николов пък посочи какво конкретно е сочил сигналът до дирекцията, на който от БФС се позовават за решението си да затворят стадиона за публика на футболната квалификация България-Унгария. Според него плановете на най-крайните от протестиращите привържениците са планирали да нахлуят на терена по време на срещата и така да я прекратят.

Първи с изказване започна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който заяви личната си позиция и тази на професионалното и политическо ръководство.

"Ние категорично се разграничаваме от насилите, както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Всички станахме свидетели на безпрецедентния погром онзи ден в София. Тук професионалното ръководство и аз сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на СДВР не допуснахме най-важното, а именно да има човешки жертви, както и много по-тежки последици за София", каза той.

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета от СДВР, в което за пореден път ги уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван с кмета на Столична община. На другия ден - деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета", допълни министърът.

Според него практиката е винаги преди съгласуване на протест да се иска становище от СДВР, а това не е направено. "След протеста имаме няколко още заявени такива масови мероприятия, при които Столична община иска нашето становище - ние носим документи за това. До последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран, след което стана ясно, че той е съгласуван. Трябваше в рамките на деня да направим максимално бързо организация. Знаехме, че на този протест за първи път исторически враждуващи футболни агитки ще се съберат на едно място, но не да се саморазправят помежду си, а този път да изразят любовта си към ръководството на Българския футболен съюз", съобщи Калинов.

Поради тази причина са оценили мероприятието като "рисково" и са изкарали максимален брой служители - около 1500 човека. "Ако не бяхме взели това наше решение - да изкараме толкова сила, можеше последствията да са много по-големи", коментира министърът на вътрешните работи.

Председателят на комисията Десислава Атанасова призова всички, които вземат участие със становище, да имат предвид дали при всички тези действия са спазени законите за провеждане на митинги. И определи информацията, съобщена от министър Калин Стоянов, има сериозна липса на организация и стиковане.

След което думата взе главният секретар на МВР. "Бяхме изправени пред няколко неизвестности. Бяха заявени мирни протести, но имаше неяснота - дали тази футболна среща ще бъде проведена в столицата. Мястото на нейното провеждане беше под въпрос. Беше изготвен план", каза той.

По повод демонстрацията на полицаи пред сградата на парламента по-рано днес министърът коментира, че се надява това да е подкрепа за МВР като институция.

"Искам да успокоя колегите да работят спокойно, уверено, да вярват в себе си. За мен е гордост и чест да бъда техен министър", каза Калин Стоянов.

"Столична община не поиска становище от МВР преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември", продължи Калин Стоянов. Той посочи, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община.

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета", разказа министър Стоянов.

Той отбеляза, че "практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), това не е направено".

По думите на Стоянов до последно МВР е имало нагласата за организиран нерегламентиран протест, а в деня на събитието максимално бързо е направена организация и взето решение събитието да се охранява от около 1500 полицаи.

Министър Калин Стоянов посочи, че неговата позиция и тази на професионалното и политическото ръководство е категорично разграничаване от насилието както по отношение на граждани, така и спрямо полицаи.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че 95% от присъстващите на протеста не са носили обозначителни знаци, по които да се направи заключение, че са привърженици на някой отбор. Той разказа пред народните представители как се е развила ситуацията по време на протеста.

Във връзка с появилите се няколко записа с действия на полицейски служители към граждани Николов посочи, че има категорични данни за трима полицаи превишили правата си и са отстранени в момента от длъжност. Той добави, че има данни за още трима или четирима и спрямо тях вероятно също ще бъдат образувани дисциплинарни производства.

Директорът на СДВР каза още, че 38 души са задържани заради действията си по време на протеста, ранени са били 33 полицаи и 19 граждани. На 24 души има наложена санкция по административен ред, глоба в размер на хиляда лв. и забрана за посещаване на спортни събития в срок от една година, добави той и уточни, че други граждани са с обвинения за умишлен палеж, увреждане на имущество и притежание на наркотици.