Лекарите в реанимацията на Университетската болница в Бургас продължават да се борят за живота на 8-годишното момченце, което вчера беше ударено от мълния на централния плаж в морския град.

Инцидентът стана вчера в 18.40 ч., когато лятна буря връхлита Бургас, а семейство с двете си деца - момиче и момче е застигнато от нея по време на разходка по плажа в Морската градина. Родителите заедно с децата - на 8 и на 5 години, са се отправили към ресторант "Нептун", за да потърсят подслон, но преди да стигнат мълния поразява момченцето. Бащата го е занесъл на ръце до Университетската болница.

"Състоянието на детето продължава да е критично. То е в медикаментозна кома, интубирано, на апаратна вентилация. Продължава борбата за неговия живот. Жизнените му показатели са стабилни към момента, предстоят да се извършат нови образни изследвания, сред които скенер на главния мозък, за да се оцени дали има поражения. След това по преценка предстои евентуално събуждането на детето и оценка на неврологичния статус", заяви пред журналисти заместник-директорът на лечебното заведение д-р Светослав Тодоров.

По думите му момченцето е било донесено в болницата в клинична смърт, без жизнени показатели - без пулс и дишане, но благодарение на реанимационните дейности и интубирането е възстановена сърдечната дейност.

Д-р Тодоров обясни, че има видими изгаряния по седалището и долните крайници на детето. Зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас коментира, че възстановяването след такива инциденти е дълго, но в случая все още става въпрос за един критичен период.

 

Никола Попов е станал свидетел на трагедията на бургаския плаж.

"Падна мълния и майката на детето помоли някой да се обади на тел. 112. Звъннах и отидох да видя дали момченцето е в съзнание. Диспечерът искаше да кажа какво е състоянието му. В момента, в който отидох, да видях как майката правеше изкуствено дишане уста в уста, а бащата - сърдечен масаж", добави той.