На този етап много коректно с оглед договорките между България и САЩ да бъде съобщен резултатът от проведените консултации. Но това, което мога да кажа, е, че те протичат в конструктивен и позитивен дух. Казано по друг начин, аз очаквам разбиране на нашата позиция. Това заяви за Дир.бг главният прокурор Сотир Цацаров по повод започналите преговори по Договора за екстрадиция на граждани със САЩ, което медията ни първа съобщи.

Конкретно задържане за Желяз ще бъде избегнато.

Припомняме, че преговорите бяха предизвикани от случая с Желяз Андреев от Добрич, за който бе поискано арестуване от американските власти за екстрадиция. Младият мъж е обвинен заедно с още четирима българи, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които Вашингтон твърди, че са свързани с терористична дейност. Той бе задържан за 72 часа, след което освободен от съда в Добрич.

"След предявяването и на четирите нови искания за временно задържане аз отправих предложение до министъра на правосъдието за въвеждане в действие на член 20 от Договора за екстрадиция между България и САЩ, а именно провеждане на консултации между Министерство на правосъдието и Държавният департамент на САЩ. Всъщност, идеята за подобни консултации е свързана с това да бъде обсъден въпросът доколко, според Американската страна, е налице спешен случай, който не търпи отлагане. Приемането от тяхна страна, че се касае за спешен случай, или че не се касае за такъв, обосновава липсата или съответно необходимостта от провеждането на така нареченото временно задържане на лицата. Същевременно, както е известно, аз го обявих и приех, че до решаването на този въпрос българската прокуратура няма да пристъпи към заддържането на останалите четири лица. Както е известно, по отношение на Желяз Андреев такова решение вече има и то е взето от Добричкия окръжен съд", заяви главният прокурор.

Първите консултации се проведоха на 23 април в 16,30 часа българско време като в тях участваха от българска страна представители на Министерство на правосъдието и на Върховната прокуратура, от американска страна съответно Държавният департамент и прокурори от Флорида.

Същевременно позицията на прокуратурата остава непроменена, ние няма да пристъпим към заддържане на тези лица, каза Цаоцаров.

В отговор на въпрос в какъв период от време очаква преговорите да приключат и да има окончателен резултат, главният прокурор заяви:

"Очаквам това да се случи в близко време, но трябва да имаме предвид, че консултациите на този етап касаят, че американската страна да приеме, че случаят не е нетърпящ отлагане по смисъла на договора. Казано по друг начин, това ще обезсмисли искането за временно задържане, докато дойдат документите за тяхната екстрадиция. Тепърва обект на обсъждане е дали американската страната ще предяви исканията за екстрадиция по същество, което е независимо от предварителното заддържане. Ако тя ги предяви, прокуратурата е длъжна да внесе тези искания в съда. Разбира се, тя е длъжна да ги внесе, но не е длъжна да ги поддържа", подчерта Цацаров.

По думите му, с оглед изискванията за двойна наказуемост, каквато съществува по силата на договора, предпоставките за екстрадиция не са налице.

"Аз вярвам и в разума, и в правната подготовка на нашите съдии", добави Цацаров.