"Нямаме информация какъв е статусът на делото в САЩ. За нас най-важното беше, че аз оставам тук". Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Желяз Андреев, след като стана вчера ясно, че САЩ са оттеглили искането за екстрадиция на българина.

Ако отида в Америка, рискът да бъда задържан е голям и реален, но САЩ не са дестинация, която искам да посетя, отбеляза той.

Съединените щати обвиниха Андреев и още четирима българи - всички колеги в кол център, за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Българските власти обаче отказаха да го задържат за постоянно след обществен натиск. След това България и САЩ започнаха консултации по искането за екстрадиция.

Желяз Андреев обяви, че е разбрал за щастливата развръзка по казуса още в понеделник вечерта от хора от екипа на премиера.

"Съобщиха ни, че САЩ официално са изпратили нота, с която заявяват, че оттеглят своето искане. Просто ни помолиха да изчакаме до сряда, докато мине официалното изявление", каза Желяз Андреев. По думите му са протекли сложни и тежки преговори с рамките на няколко месеца.

"Последно имахме среща през юни, на която ни бе пояснено, че предстоят тези няколкомесечни преговори и няма да има развитие по казуса, което да бъде общодостъпна информация за известно време", каза приятелката на Желяз - Милена Здравкова.

"Казаха ни, че ние трябва да запазим спокойствие и да не предприемаме никакви юридически действия, тъй като казусът не е юридически. Ние с цената на много усилия останахме пасивни. Не предприемахме абсолютно никакви действия, не се интересувахме дори какво се случва", допълни тя.

"Трудно е да си търпелив, лично аз свикнах с положението, в което бяхме през тези няколко месеца", поясни Желяз.

Той допълни, че от няколко месеца отново е стъпил на трудовия пазар и се е преориентирал към друга сфера.