Независимо какво ще се избере - локдаун или зелен сертификат - това по същество ще е палиативно решение. Най-добрият вариант беше през последните 4 или 5 месеца да се използват за по-ефективен напредък по отношение на ваксинацията. Това обаче не се случи. Ако преди няколко месеца проблемът беше в липсата на достатъчно ваксини, сега такива има достатъчно за всеки, който иска да се имунизира. Това заяви пред Нова тв Томислав Дончев от ГЕРБ.

По думите му създаването на доверие към ваксинационния процес е работа на всички и най-вече на правителството.

"Личният пример също е важен. Сега каквото и решение да се вземе, все ще е лошо. Аз съм ваксиниран, преболедувах, но бих си сложил и трета доза. Бих го направил публично, както досега", подчерта той.

Според Дончев част от кризата с поскъпването на енергията е привнесена отвън.

"Трудно ми е да представя доказателства, не изключвам, че има и пазарни спекулации с търговията на тока". Това заяви в студиото на "Здравей, България" Томислав Дончев от ГЕРБ. "Не можем да виним бизнеса за нищо. Вярно е, че той е енергийно неефективен спрямо конкурентите си в Европа. Ако коментираме отговорностите за енергийната криза - над 50-60 процента тя е привнесена отвън. Не е коректно да твърдим, че няма и чисто български причини за кризата."

По отношение на изборите и възможността ГЕРБ да управлява той заяви, че това е възможно. Но е категоричен, че отговорът за евентуална коалиция е много труден.