Това обяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, цитирана от БТА.

"На практика ние вече излязохме от процедурата да се променят цените на електроенергията от 1 юли, но съм почти убедена, че първото нещо, с което ще се занимават депутатите, ще са промените в закона", заяви тя.
 
Тя изтъкна, че в момента се обмисля начин на ново ценообразуване, в което добавката да я няма, а всичко, което ще формира цените, да бъде включено в микса.

Евгения Харитонова обясни, че трябва да се променя изцяло принципът на образуване на цените. Причината е, че с излизането на свободния пазар на всички потребители - средно напрежение, регулираният пазар се свива, а според закона именно върху регулирания пазар се прехвърля скъпата енергия, която общественият доставчик е задължен да изкупува от ВЕИ-централите и от централите с дългосрочни договори.

Намерението на регулатора е да прехвърли част от задължителното изкупуване на енергията от скъпите централи към свободния пазар. В момента се правят всички възможни сметки, така че да не се наложат непоносими такси на индустрията и в същото време се защитят и интересите на битовите потребители, каза още Харитонова.

Само преди седмица и служебният министър на икономиката Асен Василев обяви, че добавките за зелената и кафявата енергия ще бъдат извадени от сметките за ток.

Считам, че парламентът ще вземе подходящите законови изменения, за да станат нещата за нас по-добри”, заяви Харитонова по отношение предложението на Янаки Стоилов от БСП за твърди цени за пренос. Тя бе категорична, че това решение трябва да бъде подкрепено от обществеността или поне преобладаващата част от обществото.

"Проблемът с ВЕИ-тата не е само наш. Определено мисля, че ще имаме подкрепа от Брюксел в тази насока", каза още шефката на регулатора по отношение на въпроса с ценоопределянето.

Тя предположи, че ще се наложи да има леко увеличение на цената на електроенергията, дори и да бъдат приети промените в ЗЕ. По думите й в момента това, което е заявено като производство на зелена енергия за следващия ценови регулаторен период, ще струва от порядъка на 1 млрд. и 200 млн. лв.
"Тези пари някой трябва да ги плати и това сме всички ние и индустрията", посочи Харитонова.

Според нея обаче в никакъв случай не може да се говори за повишение на цените на тока от порядъка на 16 процента, каквито бяха изчисленията на ДКЕВР, при положение че не се приемат промени в модела на ценообразуването.