Това коментираха експерти по повод трагичната смърт на 45-годишната българка Теодора Балабанова, която загина при опит да се гмурне на дълбочина от 231 метра или така да подобри с 10 метра сегашния рекорд на Гинес.

При инидента, който стана в неделя в района на залива Торонеос в Халкидики, пострада и съпругът й Михаил, с когото са собственици на първия водолазен български център в Гърция.

Всички в бранша са категорични, че Теодора и Михаил са едни от най-големите специалисти в дълбочинното гмуркане и добре са осъзнавали рисковете.  

Михаил Заимов, който също е специалист по така нареченото техническо гмуркане, коментира пред Нова телевизия: 

„Да слезеш на такава дълбочина е изключително нещо. Колкото хора са били на Луната, толкова са били и на толкова дълбоко. Трябва да уважаваме осъзнатото решение на Теодора. Всички ще я помним винаги".  

Костадин Георгиев, съсобственик на школа за гмуркане, пък добави: 

„При подобни гмуркания трябва да се изкачиш на повърхността на определени нива и за определено време. Прави се план, по който се работи при изкачване на повърхността. Трябва да се спира на определени стъпала, на които се поемат определени газове. Не се ли следва планът, всяко изкачване е пагубно”.

Той опроверга информацията, че Михаил е в тежко състояние.

„В добро състояние е, контактен е. Има проблем само с ухото”, каза Георгиев.

Попитан можело ли е да бъде предотвратен този фатален за Теодора изход, той отговори, че каквото и да е било направено е щяло да доведе до смърт.

Самият Михаил вчера коментира след престой в болница: 

"Направихме много усилена и сериозна подготовка, дайвът тръгна перфектно, достигнахме дълбочината, плувахме нагоре, даже с известен консерватизъм и нещастието се случи на 40-ия метър, вече в крайната фаза на дайва, където проблеми с ухото предизвикаха вертиго у Теодора, а по-късно и при мен".

Балабанов обяснява, че вертигото е състоянието на дезориентация, всичко се върти, човек започва да се върти, не знае къде е горе, къде е долу и какво става. Това е все едно да ви качат на въртележка и да ви въртят със 100 км./ч, дава пример той.

"Теодора се държа геройски до последно, тя беше изненадана от ситуацията, както и аз, не изпадна в паника, но просто в един момент ресурсите свършиха и тя се удави", каза още съпругът й, който сподели, че тя е най-скъпото му същество и не знае как ще живее сега.