Вертиго убило Теодора, опитала да подобри рекорд

Смъртността при такива гмуркания е 20%, това е голямо предизвикателство, съпоставимо единствено с височинния алпинизъм, с изкачването на 8-хилядници.

Обратно в новината

Коментари - Вертиго убило Теодора, опитала да подобри рекорд | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ники

Не исках да нажежавам обстановката заради трагичния случай и искрено съжалявам за нелепата смърт на жената, но това за иманярството не касае рекордното гмуркане, а неофициалният предмет на дейност на въпросният и още много подобни клубове. Вероятно за това намекваха "троловете" и затова попитах чистосърдечно и съвсем коректно. Дано този път бъда разбран. Не съм голословен защото един от бизнеспартньорите ми беше завършил военномедицинска академия в Ленинград и ми разказа едни доста "интересни" неща за въпросните гмуркачи. Той също се увличаше от това и доста беше обиколил света.

Cтрува ми се че имаше филм с жан рено за точно такъв случаи(The Big Blue (1988) , Director: Luc Besson ,Stars: Jean-Marc Barr, Jean Reno, Rosanna Arquette)

R.I.P.

предпочитам да съм жив страхливец, отколкото мрътъв герой... тая е умрело за нищо. иначе много странно решение за жена. по принцип жените са по-интелигентният пол, но тази определено не в тази група, а по мяза на мъжко поведението и... ето точната разлика между интелигентните женски решения и безумните мъжки такива. гледайте до кво водят само!:-))))

Е как ще живее, нали е бил осъзнат риск? Трябва да е подготвен за всичко.Или това са само голослови...я

Жалко за жената. Явно е била специалистка в тази дейност, но изненади винаги могат да с очакват - организъм е това, някой път може да не реагира точно така, както е планирано ... Лека ѝ пръст, съболезнования на семейството! Аз никак не ги разбирам тези амбиции за рекорди в толкова рисковани условия - за какво е това нещо, какво като няколко души специалисти в целия свят прочетат, че някой си е направил нещо безумно, въпреки законите на физиката и здравия смисъл?! Но явно хората сме различни и на някого му харесва да рискува дори живота си за постигането на този вид популярност?!

Жалко, но се случва за съжаление. Смела жена. Бог да я прости.

Все ми е тая дали е умряла от вертиго или витилиго. Тя е гледала ЕДИНСТВЕНО себе си - своите постижения, своя бизнес. Откъде накъде аз трябва да й съчувствам. Ами просто не се е оказала на ниво - умствено. Защото и за да прецениш правилно физическото си състояние се иска ум, и за да прецениш рисковете (вертиго например) и какво ще правиш ако се реализират, пак трябва ум. А тя е тръгнала като ВСИЧКИ българи - "Ша са цамбурнем, пък после ша му мислим. Нема начин да не стане".

Дядо, като те чета - ти си мъртвороден бе

дядо да не си бил в инкубатор заедно с боико и да си получил увреждания на мозъка,не се притесняваи ,ще го преживееш след 100 години а боико ще го преживее след 4 месеца

Моля, обяснете ми това "свършиха ресурсите" - какво се визира под това, защо са свършили, можело ли е да се предотврати, какви са доъплнителните предпазни мерки, които се взимат при подобни начинания - опинати въжета, екипи в готовност..... Четох че, въжето било опънато преди 1 седмица - това значи, че някой е слизал по същато това трасе надолу 230 метра.... Моля, обяснете ми!

Всеки камък ще опъне това въже и на 500 м ако трябва. Не е нужно някой да слиза...

Обикновено се забавлявам на хората които пишат и говорят преди да са си извадили главата от задника които са около 85 % тук. В този случай понеже познавам и 2мата дайвъри не ми е забвано. На останалите 14 % ще кажа преди да пишат глупости да прочетат в интернет разликата между рекриейшънъл и технически дайвинг както и разликата между въздух, нитрокс, тримикс и кога се използват. На останалия 1% що годе запознат с материята - не се хабете да отваряте очите на слепите. Теди правеше това което обичаше и предаваше любовта към морския свят и на други хора...а сега просто има още една звезда в небето..

"През 1971 год в щатите има тайни разработки на акусти4ни буеве за откриване на съветски подводници. Флота е снабден с такива, но за да се приемат те трябва да се изпробват и да се даде оценка на работата им. За тва още в договора за доставка е било заложено 4е трябва да се проведат редица наблюдения и да се заснемат в момент когато хидрофоните им са потопени и действат. Понеже диапазона в който те работят ефективно е бил доста голям стигало се е до 120 м дълбо4ина, а дъното отдолу е било на 4000 м, и естествено в ония години се е гмурело само на въздух, и спусканията е трябвало да бъдат на SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus), водолазите на U.S.Navy отказват да изпълнят изпитанията ( баси да не са луди ). Тогава флота наема отка4алките Bret Gilliam и компания да му свършат работата. Вси4ки гмуренета до 90 м са били на въздух, а за по-надолу ве4е здраво ги е пердашела наркозата и зор заман по4нали да слагат хелий в бутилките, за да могат си свършат работата. И понеже декомпресията им е била дълга, а водите около Вирджинските острови бъкали от 4овеколюбиви зъбати риби пак по принуда да съкратят декото, по4нали да експериментират с нитрокс и 4ист кислород, за да съкратят престоя сред акулките. Ей тва дава на4алото на съвременния Tech Diving."

Еми и ти не ми разбираш от работата ама аз никога няма да си виря носа като тебе а ще ти обясня човешки. Щом се мислиш че освен че си земноводен си и извънземен бог да ти е на помощ!

Поздравявам колегата съфорумец petrovito за невероятната смелост да коментира. Направо нечовешко. Поклон!

Нещо не се вързват нещата.Поне що се отнася до професионализъм и пресметнат риск, а също така и подгоовка и осигуряване.Тази дълбочина си е доста сериозна.Като служил на подводна лодка съм горе -долу, да не кажа доста запознат със принципите и същноста на работата.Първо налягането е смазващо.При дълбоководно изпитние 270 метра нашите лодки по изчисления губеха около 9 кубически метра от обема на здравия корпуа.А тук става въпрос за функционираане на човешки организъм.При изплаване от 120 метра, каквато е пределната възможност от подводната лодка екипировката от газове е-2 броя кислород и една бутилка азот,хелий и кислород.При неспазване режимите на изплаване-свободно и по "буйреп"-с декомпресионни почивки от 14 метър настъпват или кесонна болест или отравяне.Роля играе и хупотермията, която допълнително забавя обмена на газовете в алвеолите и сгъъстяване на кръвта ,което води до нарушение на снабдяването на мозъка с кислород и вече резултата го знаем.Защо го пиша това.За да се знае, че без сериозни знания , подготовка, организация и осигуряване риска от летален изход на такова начинание е огромен.Прав е колегата който казва, че е трябвал да има осигуряващи в зоната за декомпресия.Жалко за жената и опечаленото семейство.Бог да я прости.

До всеки "Тома неверни", и тези които намекват за "иманярство": 1. Опитът за подобряване на рекорда от страна на Теодора Балабанова и нейния съпруг бе обявен по гръцките медии още от 15 септември. Има клипове с интервюта и на двамата по този повод. 2. Съпругът й каза че спрял да я търси, след като я изгубил от полезрението си, вероятно поради течения. Самият той имал проблем с ориентацията.

ами такива гмуркания се правят до въже за да се ориентираш по него.

Ти, май, си баш експерт, струва ми се. Създаваш впечатление че се гмуркаш до 231 метра през ден.

ако въобще си се интересувал от опита им за рекорд, а не само да ми пишеш глупости щеше да знаеш че въжето е опънато още преди седмица

интересно, кои ресурси свършиха, че се удави? възниква въпроса имаха ли бутилка с кислородна смес или ползваха хриле?

Е добре де - защо не са имали екип от колеги които да ги посрещат от 50 метра нагоре поне и заедно да декомпренсират. Само двамата и на фона на това колко са подготвени ми се вижда авантюристично. Тъжно че така се е случило....

Защото няма да признаят рекорда.Трябва да излезеш сам без помощ и най-вече жив.Страшно е,но е така.

Иван Петров

е, и? като не го признаят все пак си жив и може пак да опиташ. мъртъв едва ли...

Благодаря, най после един да каже нещо по въпроса!

Глупава нелепа смърт :(

Ники

Има няколко коментара, които твърдят, че се касае за подводно иманярство. ТОВА ВЯРНО ЛИ Е ИЛИ Е КЛЕВЕТА??

Аре стига ве, жената се е опитала да подобри рекорд на Гинес, а малоумните тролове не знаят какво да кажат

не е имало представител на гинес !!!

Съболезнования на близките и жалко за жената. Но е важно да се знае какво точно е станало. Преди години Шумахер изпадна в кома след ски и всички лаици се стреснаха. Проблемът е, че родителите-лаици след такива неща не си пускат децата на ски и бъдещи шампиони и ентусиасти просто изчезват. А никой не обясни какво беше онова клипче, което един беше снимал приятелката си на пистата и случйно беше хванал в кадър Шумахер, който скача от една скала близо до пистата, да кажем от височина 2-3 етажна сграда. Нещата се променят, нали? Сега много родители ще се обявят против опасния спорт гмуркане, защото виждаш ли какво става. Затова е добре да е ясно къде точно е проблема, колкото и да е неприятно за близките и колегите на семейството да коментират детайлите. На 40м при такова сериозно мероприятие има доста възможности да се спусне някой и да помогне, да занесе нещо - не е ли имало наблюдатели или апаратура поне за плитката част от гмуркането? Или не е имало резервни бутилки с подходящата смес и вследствие на интензивното дишане след проблема е свършила сместа много бързо? Или водата нахлула през спукано тъпанче е причинила всичко? Удавяне сле изчерпани ресурси значи или да нямаш въздух или да нямаш сили да се бориш, все пак кое от двете? Първото все пак е технически предодвратимо, макар че при такава сложна подготовка едва ли може всеки етап да се покрие на 100%.

Аз съм доста страхлив човек, който не би направил такова нещо, но уважавам избора на Теодора как да живее живота си и съжалявам за случилото се нещастие. Всеки човек трябва да се стреми да бъде щастлив, а нея гмуркането и животът под вода са я правили щастлива. Почивай в мир, Теодора!

SS-Nebel

Защо хората са толкова обсебени от идеята да вършат рисковани неща, за които не са предвидени? Ами приела си глупави рискове за чест и слава - умряла си. Нормално е! Язък, ама не очаквай да ми дреме особено! Нямам сълзи за хора, който си създават предизвикателства, защото нямат препятствия в бита.

Ми то и в ракията пред Планета по телевизора пак има известен риск - я да захъркаш със салата в устата, я да се задавиш, кой знае. Но разбира се - много по-малък риск от дълбоководно гмуркане.

Достигнали са дълбочината и нещастието се е случило при изплуването. Това значи, че все пак той е подобрил рекорда, оставайки жив.

Рекордът, който подобряват е за жени

Спукало и се е тъпанчето. И на него също. Странно стечение на обстоятелствата. Вечна и памет на жената! Водолази наоколо не е ли имало, да я изведат???

Жената е знаела какво прави и какъв риск поема и го е поела в името на своята страст, професия, хоби и се е държала геройски. Какво повече? Има право на избор, защото живота си е нейния. Ако нямаше такива хора, човешкият род щеше още да живее в пещерите. Страхливците и заешките сърца , скрити зад компютрите няма да променят нищо, виж това е сигурно. Но тази жена и тези като нея, са стъпилите на Луната и покорилите върховете по 8 хиляди метра. Тези които дръзват да се изправят пред неизвестното с риск за себе си са героите на времето ни. Затова сме човеци , а не някакви мишки. Поклон !

Само с едно не съм съгласен.: "Страхливците и заешките сърца , скрити зад компютрите няма да променят нищо" Правиш внушението, че воека за компютъра не върши никаква работа. Много случай има гедай пак Аполо 13 и ще видиш, че благодарение на неизвестните хора зад компютрите, мисията савършва благополучно и светът се е придвижил напред.

И бих добавил, че хората зад компютрите освен всичко останало, редовно спасяват света, не по-малко.

герой са тези които СПАСЯВАТ някой. Не е герой този дето си чеше гъдела за няколко капки адреналин. Хайде стига вече. "Всеки бънджи скачач е голЕм мъж. Всеки премервал рисковете и отгледал и изучил деца - страхливец." Да ви имам логиката. Като птиците Додо...

И Проданов беше герой но това не променя че ако не спазваш правилата за безопастност шанса да умреш е по голям. Не че иначе не е рисковано но поне не е безразсъдно....

И каква е ползата за хората от гмуркането на такава дълбочина и изкачването на хилядници?

Вечна Слава!

мир на праха и! ...бях решил да не пиша,но много разбирач,много плювач тука бре! коментарите щяха да са еднакво грозни,ако да речем дамата беше алпинист или пилот или състезател по делтпланеризъм или...защо-,защото за плювачите е без значение вида-типа на професията(хобито),поради причината,че те се водят само и единствено от желанието си да плюят! любимото нещо на Tеодора е било гмуркането,оставяйки "сърцето си" там... дано и плювачите,занимавайки със своето любимо нещо(плюенето) един ден ги сполети същата съдба!

Няма универсален алгоритъм със 100% надеждност за слизания на такива дълбочини. Отделен е въпроса, че много малко хора са слизали под 200 метра. Нещата , които могат да се обърка са безброй. Всяко тяло реагира различно заради различният състав на тъканите. Има много сложна теоретична част за хелиевите смеси и процеса на обратна дифузия от тъканите. Моля Ви не пишете за неща, за които сте неподготвени. Може би просто едно : Нека почива в мир ! е достатъчно.

Като чета колко полуидиоти и пълни такива се пънат да родят нещо с празните си глави, що не оставите малките си едноклетъчни тесногръди телца да си живуркат в малките кутийки....

Прав си, но няма да те разберат, както амебата няма да разбере, че е едноклетъчно. Светла ѝ памет на жената.

И аз искам да подобря рекорда на Ф. Кастро, ама не ми смогват на жени! Речено е: " Да би мирно седяло- не би чудо видяло!". Толстой:" Научихме се да летим като птиците, научиме се да плуваме като рибите само не се научихме да живеем като хора!". Казано е в друг смисъл, все пак...

просто в един момент ресурсите свършиха и тя се удави

Мен и нещо друго ме смущава, дамата е била 45г. струва ми се че тези рекорди са по-млади 27-35 годишни.

Пак ли ни отвичат вниманието от живота?!

НЕ МОГАТ ЛИ ХОРАТА ДА САДЯТ ДА РЕЧЕМ ДРЪВЧЕТА ЗА КЕФ ???

ако са ваделе нещо от потънал кораб към повърхноста, товаро гим ги е пречил да излеат бързо

Нали това ти пишат хората. Ти чете ли въобще? От такава дълбочина се излиза бавно. Кесонна болест не си ли чувал.

От вертиго никой подготвен водолаз не е умрял. Вертигото, обаче е симптом на декомпресионна болест от I тип, което вече е опасно, а понеже са го получили и двамата, вероятно режима на декомпресия е бил неправилен. А пък винаги може да се направи нещо, например "суха рекомпресия" , ако се бяха погрижили да си наемат подвижна барокамера да ги осигурява. Гърция поне има голям флот и барокамери бол.

Те вероятно са се спускали многократно на големи дълбочини и би трябвало да са подготвени, няма как без подготовка да се спускат на такава дълбочина. Всичко за подобряването на рекорда е трябвало да бъде отработено и изпитано, без засечки. Какво се объркало незнам, вие като човек който разбира би трябвало да сте по-наясно.

просто в един момент ресурсите свършиха и тя се удави

Човек, това са хора които имат най-големия дайвинг център на Халкидики. Занимават се с такъв тип гмуркания от години. Точно ти ли капитан умник с едно изречение ли ще оправиш света ? Аман от кибици.

най- големия ДАЙВИНГ ама са се ГМУРНАЛИ яко))))

Как така "Ресурсите свършиха и тя се удави" ... няма ли бутилки кислород нещо... пфуу

хем не разбира ганьовеца, хем се изказва и храчи... писна ми по всукакви поводи от такива л........на

Боли ме за теб

просто в един момент ресурсите свършиха и тя се удави е супер професионално нали разбирача ???

Мир на праха на жената! Загинала е превейки нещо, което обича! Дайвинга определено е опасен спорт. Някой навътре с материята би ли обяснил след като се спускат двама,единия получава проблем, другият гмуркач не може ли да помогне (разбира се при предположение,че той самия е добре)? Няма ли някакви осигурителни въжета,с които би могъл да бъде изтеглен пострадалия гмуркач(разбира се,според плана му,със съответните почивки на определените нива)? Няма ли някакви запаси от кислород/азот,които да се ползват в извънредни ситуации?Все пак това е контролирано гмуркане,не е ли могло да има предварително спуснати бутилки през 20-30 метра дълбочина? Извинявам се за вероятно тъпите въпроси,просто ми е любопитно?

може тогава им от потъналата галера да ги е забавил -ако са искали да извадят несто на повърхноста

Проблемите при дълбоководното гмуркане отдавна са известни. Трябва да се спазват определни правила - при гмуркането и при излизането от дълбочините. Има и технически средства за осигуряване, т.е. при настъпване на неправилно развитие на ситуацията. Както изглежда не са били взети достатъчно предпазни мерки. Това е бил опит за героизъм. Без достатъчно подсигуряване.

Значи българска работа... Както си казваме без вина виновен. С това сме известни по света, че винаги подценяваме нещо от правиата защото сме най-най итн.. Това не е оплюване на жената, тя си е преценила риска и си е платила. Това е.

Не съм толкова наясно, особено с техническото гмуркане, но проблем с ухото звучи като че не могат да изравнят налягането. Това може да доведе до спукване на тъпанчето при прекомерно усилие да продължиш. При спукано тъпанче имаме навлизане на вода във вътрешното ухо, през Евстахиевите тръби и към синусите/носа. Евентуално ще се стича към гърлото през цялото време, макар и не в големи количества. Не знам доколко може да стане проблем от това. Свършване на ресурсите звучи като че дишаш много и заминава цялата подготвена въздушна смес, която ти е необходима за да освободиш азота , без което може да си заминеш бързо. Сигурно няма кой и как да ти даде същата смес долу, това са специално подготвени елементи от гмуркането. А може и да бъркам, ако някой е по-компетентен да каже.

Хората загубиха ценен човек!

когато вадят антиките от корабите малчат като риби....

по-достойно не може ли да ти мине през главата? Например, че подбудите й са просто героични? Или съдиш по себе си.

това е много смела постъпка 230 метра. вечна и памет.

Глупава постъпка никому ненужна.

То и за Икар сигурно са говорели така.Ама гледай сега колко народ е в небето всеки един момент. За създаването на някои технологии са възможни и жертви. В бъдеще ще се налага да се работи и на тези дълбочини.Все някой трябва да създаде технологията за работа там.

Мир на праха на жената! Загинала е превейки нещо, което обича! Дайвинга определено е опасен спорт. Някой навътре с материята би ли обяснил след като се спускат двама,единия получава проблем, другият гмуркач не може ли да помогне? Няма ли някакви осигурителни въжета,с които би могъл да бъде изтеглен пострадалия гмуркач(разбира се,според плана му,със съответните почивки на определените нива)? Няма ли някакви запаси от кислород/азот,които да се ползват в извънредни ситуации?Все пак това е контролирано гмуркане,не е ли могло да има предварително спуснати бутилки през 20-30 метра дълбочина? Извинявам се за вероятно тъпите въпроси,просто ми е любопитно?

доколкото зная, при вертиго инструкцията, която всеки водолаз знае наизуст е, че просто трябва да престане да се движи и да увисне неподвижен! Останалото ще го свърши подемната сила и ако не го издигне до повърхността, поне ще го насочи в правилната посока!

Мехурчетата от издишания въздух винаги отиват нагоре!

Изкачването без престой също щеше да я убие.

Гледай "мъже на честта", там доста правдиво е описано какво се прави.

Светлина на душата ти, Теди! Сила на близките ти! Оснала е там, къде е било сърцето и...

Дисциплината в която се е спускала българката е "No-Limit" и е имало представители на AIDA.

Какво е AIDA?

Обратното на ADIA?

АЙ ДА престанете.

Айде се ограмоти малко. AIDA е организация за гмуркане БЕЗ кислородни апарати. No-limit означава спускане с лебедка и издигане пак с нея. Нищо общо с трагичния случай.

"дайва" - на български не е ли просто "гмуркане" ? Или е по-така гмуркане?

се продължава като "удайва"...

вертиго е световъртеж

подводно иманярство наи вероятно...

чувал сам че в тоя раион има много потънали кораби....

Абе, dir.bg, заключете най-накрая коментарите под тази трагична новина. И изобщо..като пишете такива новини, заключвайте коментарите. Елементарно възпитание, професионализъм и човещина.

Защо да заключват коментарите? Нека се види колко сме човечни, топли и добронамерени българите. Нека стои като стена на срама за тези които мислят, че сме най на света.

е познавачи четете какво писах вчера рано сутринта . мир на праха и тук една група писачи са като крава с разстройство