Спорен жп проект за 700 милиона лева изкара на автошествие жители на няколко столични квартала.

Целта на рекострукцията е изграждане на скоростна жп линия за пътнически и товарни превози, която преминава през кварталите "Княжево", "Горна Баня", "Овча купел", "Факултета" и "Гевгелийски". Оказва се, че в много от предвидените райони има жилищни блокове в близост до самите релси.

Според протестиращите проектът е нецелесъобразен, тъй като ще засегне над 400 частни имота.

"Ние се притесняваме, че тези пари, които сега се похарчат, ще трябва да ги връщат нашите деца. Има алтернативно трасе, което е абсолютно товарно, не влиза в гара София и в никакъв случай не преминава през 7 -8 квартала", заяви Мариян Боновски - организатор на протеста, цитиран от NOVA.

"Става дума за един достатъчно скъп проект. Той наистина е важен и никой от нас не е срещу железопътния транспорт, но не е за сметка на щетите, които ще причини това железопътно трасе", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!", която също присъства на протеста.

"Ще задам парламентарен въпрос още утре и ще настоявам за среща на жителите на "Владая" с транспортния министър", допълни Манолова.

Хората се съмняват, че без аргументи се избира най-скъпият проект, а НКЖИ не дава отговор защо, коментира Манолова. Според нея за такива проекти трябва да има публичност и надлежно информиране на гражданите.

По думите на Манолова всеки ден на този парламент трябва да се използва максимално за закони, които са в интерес на гражданите. От парламентарната група ще настояват Законът за личната помощ да бъде разгледан от Комисията по здравеопазването.