Снегът се върна и токът спря - в редица  населени места от Западна България и в Родопите - в Смолянска област.

В резултат на продължителния дъжд, примесен с мокър сняг в условията на падащи температури, към 07:00 часа на 16.12.2023 г. в Западна България има частични изключвания на електрозахранването главно в отдалечени високопланински райони, съобщиха от Електрохолд.

Мобилизирани са всички аварийни екипи на ЕРМ Запад. Още в петък вечерта са сформирани допълнителни групи от други звена на дружеството. Всички те са напълно оборудвани за работа при зимни условия. Възстановителните дейности са затруднени от заледяванията в резултат на ниските температури, труднопроходими пътища и паднали дървета. Удвоен е броят на служителите в контактния център на Електрохолд.

До момента няма информация за сериозни щети върху електроразпределителната мрежа в Западна България.

Очаква се до обяд голяма част от авариите да бъдат отстранени. В София прекъсвания на тока е имало в няколко района, без ток са в Самоков, Етрополе, Елин Пелин, Пирдоп, Своге, Ихтиман, Костенец, както и селища в община Перник, допълва сайтът Meteo Balkans.

На Витоша снежната покривка е между 60 и 70 см. 

В Банско се радват на снега, който не спира да трупа от през нощта и се готвят да открият сезона. 

Снимка: Булфото

Огромни преспи са затиснали смолянското село Елховец. 20 села и махали са без ток частично или цялостно заради аварии от падналия тежък обилен сняг в Смолянска област.

Повечето от населените места с електроаварии са в общините Смолян, Баните и Девин, съобщава БНР. Има скъсани въздушни електропроводи от паднали дървета. Няма голямо населено място в областта без ток, увериха от ЕВН.

Смолян, кв. Долно Райково

Снимка: Лидия Ангелиева

Дружеството е осигурило допълнителни екипи и техника. От рано сутринта се работи по отстраняване на авариите.

В Пазарджишка област снеговалежът продължава. В родопската част на региона снежната покривка е достигнала 40 сантиметра. Аварийните екипи реагират на сигнали за паднали дървета. Към момента няма бедстващи хора и селища без ток. В община Сърница снежната покривка е 20 сантиметра, предава БНР.

Проходът на Републиката, "Петрохан" и "Шипка" са отворени. "Петрохан" е опесъчен, снежната покривка е около 10 см. На "Шипка" няма ток, а видимостта на места е нулева, съобщи инж. Венцислав Ангелов в ефира на NOVA.

От АПИ съобщиха, че Троянският проход е затворен за всички МПС. Проходът "Предел" е затворен за МПС над 12 тона.

От Агенцията информират още, че проходите "Превала", "Рожен" и "Печинско" са затворени за МПС над 12 т, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

На терен има 411 снегопочистващи машини, които поддържат пътните артерии по проходите.

Република Северна Македония не пропуска движение на товарни автомобили на своя територия, поради снеговалеж, съобщиха от полицията в Кюстендил.

Поради тази причина, товарните автомобили, пътуващи към граничния контролно-пропускателен пункт "Гюешево" се спират на бензиностанция в Кюстендил, докато движението бъде отворено, информира БТА. Товарните автомобили ще бъдат спирани на бензиностанция "Гол петрол", посока ГКПП "Гюешево". От Дупница към Кюстендил също е спряно движението на товарни автомобили.