Изследване от 2017 г. показва, че около 26% от учениците между 9-и и 12-и клас са употребявали някакво психоактивно вещество. Най-голяма вреда върху мозъка на подрастващите имат синтетичните наркотици, алармира клиничния психолог д-р Юри Кацаров от ефира на националната телевизия. Той обърна внимание на подцененото въздействие на канабиса след тийнейджърите, които все още са с крехка психика в тази възраст.

"Има едно подценяване на въздействието на канабиса върху изграждащата се детска и юношеска психика. В моята практика съм имал пет случая на младежи, които стигат до психично разстройство с халюцинации, с параноя, само от употреба на канабис. Синтетичните наркотици в момента са във възход, като към употребата на наркотични вещества трябва да добавим и алкохола", допълни д-р Кацаров.

В цялата страна ще бъде отбелязан Международният ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика. В столичния парк "Заимов" ще се проведе специално събитие, на което са поканени всички граждани. Началото е точно в 16 ч, като на място ще има творчески работилници за ученици, подпомагани от художника Иван Яхнаджиев.

На централния площад във Велинград - "Николай Гяуров", ще има концерт в подкрепа на борбата с наркотиците. Заместник-кметът на община Велинград Светла Томова заяви, че родителите са тези, които трябва да напътства децата си как да се предпазят от вредните субстанции и допълни, че всички сме отговорни за бъдещето на нашите деца. Томова призова присъстващите да се включат в благотворителния базар под мотото "Да дарим надежда" като си закупят от прекрасните творения на велинградските деца и хората от ДЦПЛУ. Десетки подкрепиха каузата, с която се събират средства за Общинския солидарен фонд.

С молитва по повод Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици ще отбележат деня и в Благоевград. Тя ще се проведе в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград на 26 юни от 12.30 час, съобщи председателят на Общинският съвет по наркотични вещества – Благоевград д-р Теменужка Любенова. Тя уточни, че те са и организатори на събитието. Д-р Любенова кани всички, които имат проблеми в семействата си или искат наркотиците да не се докоснат до живота и здравето на техните момчета и момичета, да заповядат в храма и да се помолят заедно Бог да пази децата на България.