Днес София отбелязва 141 години от Освобождението на града от турско робство. С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен в храм "Света Неделя" и литийно шествие,  поднасяне цветя и венци на признателност пред паметниците на ген. Гурко и Цар Освободител и литературно-музикална програма и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец, бе отбелязана годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Гурко в София.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

София е освободена преди 141 години без насилие, без пожари, без избиване на населението. Свободата не ни е дадена даром - трябва да помним и уважаваме подвига на предците и да живеем достойни за тази свобода, каза пред журналисти заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов по повод годишнината от Освобождението.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

"Днес живеем в друга реалност, но никога не бива да забравяме за вековете на изпитания и че беше постигната свободата", каза Чобанов. По думите му тази свобода не е дадена даром. Заместник - кметът отчете, че в навечерието на 4 януари са загинали софийските книжари, които са се опитали да ускорят освобождението.

Снимка:Иван Григоров, Дир.бг

"Стотици български помагачи преминаха Стара планина, както и стотици войници. Мнозина загинаха, за да я има тази свобода. Трябва да помним и уважаваме подвига на предците и да живеем достойни за тази свобода", каза Чобанов.

"София в онези месеци на Освобождението е била с около 10-12 хил. души население без нито една права, улица без това, което наричаме град реално, защото тя е пострадала от земетресения, изоставена е реално от османските власти, руши се. София се ражда наново за нов живот след Освобождението", каза Чобанов.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Той обърна внимание, че църквата "Св. Неделя" е историческа. "Болшевизмът в Русия взривява десетки църкви. Тук нашите комунисти извършат подобен акт. Трябва да заклеймим това насилие", добави той.