Археологическият обект край кюстендилското село бе започнат през април тази година, срокът на проучванията бе 5 месеца, но поради значимостта му, бе удължен с още три-до края на месец ноември.

По план разкопките край с. Мурсалево, община Кочериново, област Кюстендил, трябваше да приключат на 30 ноември.

По предписание на експертна комисия на Министерството на културата и заповед на министъра, проучването се удължава с още три месеца -април, май и юни 2015 година, предаде БГНЕС.

Това означава, че спасителното археологическо проучване ще продължи догодина, в края на юни обектът трябва да бъде отстъпен за строителите на ЛОТ-2 на АМ "Струма".

Селището е от неолитната епоха, от VI хилядолетие преди Христа. Къщите в него са много добре запазени, със стени в суперструкция, с горели отпечатъци от вертикалните стълбове, които носят втория етаж и покривната конструкция.

Открит е интересен подвижен инвентар, керамични съдове и други дребни находки.

Това неолитно селище е проучваното на най-голяма площ в Европа и с толкова добре запазени останки.

Това е отличен шанс за страната ни да експонира на място поне тези, които могат да се запазят след построяването на АМ "Струма".

Археологическият обект край Мурсалево е стар, първите сведения за него датират от 30-те години на XX век. Селището е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури.

В момента от двете страни на разкопките от север и юг, са построени два виадукта. Върху самото селище ще има насип. За да не се засипе от него целият проучван терен, ще бъдат изградени две стени. Те ще бъдат изградени в габарита на магистралата, а пространството между тях ще бъде насипано с пръст.

Така от проучваното селище за идните поколения ще останат западният и източният край на древното селище.

Според регионалния министър Лиляна Павлова ЛОТ-2 от АМ "Струма" трябва да бъде готов на 15 октомври 2015 г.