Разкопките в Мурсалево ще забавят АМ ”Струма”

Приключва сезонът на разкопките, извършвани по трасето на Автомагистрала "Струма" край село Мурсалево, подновяват ги през април догодина.

Обратно в новината

Коментари - Разкопките в Мурсалево ще забавят АМ ”Струма” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

в германия където има такъв обект магистралата се повдига като надлез обекта остава отдолу,остаклява се,прави се дренаж за вода,вентилация за въздух и обекта е доступен за туриси...

за да стане това, трябва да има грамотни проектанти и архитекти, каквито у нас явно няма, съдейки по изказването на една архитеТЕТКА по-долу.

Абе да пуснат един багер и въпросът с разкопките ще се реши за един ден!!!

ясно ни е че сте повече от нас,нормалните, поне да си държахте простоватите мнения зад езика....

в двора ти да пуснем.

Пълни глупости.ГБС не може да си спази срока и плаща не археолозите да реват за удължаване срока на разкопките

Според мен, най-правилно ще е ако магистралата минава около селището.. Така хем ще може да се проучва и разглежда, хем ще има магистрала.. просто ще има един завой в повече.

Защо трябва археолозите да си почиват чак до април и да бавят магистралата? Да работят и през зимата, като са им толкова важни тези неолитни коптори!

Археологическите разкопки се провеждат по определена методика, поради което работата през зимата е невъзможна. Аман от хора, които смятат, че е по-важно да се построят магистрали, а не да се опази и експонира културно-историческо наследство. От двете неща само второто би могло да носи доходи на държавата...

И какво ще им "експонирате" на тези боклуци и дупки в земята? Средствата, които ще се загубят заради забавянето на магистралата, не могат да се компенсират и за 50 години от вашия археологически обект! Кой знае с колко пари сте се нагушили сега заради разкопките, после ще искате още за консервация, експониране и кой знае какво още! Аман от безполезна за държавата археология!

Извинявай , че ти обиждам професията , но случаят е удобен повод до измислят нова методика. А иначе , който се вторачва в миналото си е психо и нищо не прави за сегашното и бъдещето си. Спомените за миналото са психоонанизъм .

Ало, Шлиман, не може ли по-експедитивно? Значи цяла зима, ще се гърчим по селата наоколо с 20 км/час, ще се разминаваме на косъм с изнервени ТИр-ове и всякакви хора, които си имат задачи в днешно време, а не в минало и някои от нас няма да доживеят лятото, щото там е път с черна точка, а вие ще си правите разкопки и ще намерите същото, което се намира под път и над път! Тунелът преди Бл. е готов, всичко е направено, а ние пътуваме със скоростта на каруца заради някакви нахалници, които не знаят изобщо какво правят! Ами нали до другата година ще са откраднати парите за довършването и всички ще изядем по един голям макарон....Божеее, ами малко проявете загриженост и вижте какво се случва в държавата! Дали ще я има след НГ - съмнява ме, но магистралата е готова и щеше да е пусната вече, ако ги нямаше скапаните идиотщини с неолитното селище! Ами влезте в някой двор в близкото село и ровете на воля - ще намерите и живи азиатци и техните съдове и всякакви артефакти! Пфууу!

"Археологическият обект край Мурсалево е стар, първите сведения за него датират от 30-те години на XX век. " Щом е така не можаха ли да го заобиколят предварително?

Някой е проспал етапа на планирането.

В България разкопки се правят само, за да могат разни дебели лелички или непораснали очилатковци с шапка на Индиана Джоунс в гардероба да си градят кариерата. Те си пишат едни книги, които се продават само в книжарниците на музеите и БАН и са тотално аут оф спейс - сухи, извънбитийни, за вътрешна употреба между шепа специалисти. И какво от това, че не знам си кой бил станал професор? Какво от това, че бил изследвал 30 години Плиска например и копал там нещо си. Никой не посещава Плиска, защото тя е скучна. А там можеше да се посторои нещо, както германците не оставиха италианците не оставиха Монтекасино например в руини след войната. А, бе, мани, мани, мизерия....

на тая земя има хора от милиони години и всички са си правили къщи магазини църкви и др. ние какво на Марс ли да живееме, стига с тия археологий и бабини деветини ,хората искат пътища и магистрали за да се предвижват бързо и безопасно а ония предишните бог да ги прости са си взели тяхнот

Пак тъпотия до шия! Археолозите пак си намериха работа. Работя в туризма и мога да ви кажа от първа ръка много неща. Но основното е, че причината да няма т.н. културен туризъм е липсата на инфраструктура! Защото туристите трябва да прехвърчат с въртолет от обект на обект. Значимите обекти в България се броят на пръсти. По-добре да се дават пари за тях и за инфраструктурата до тях, отколкото археолозите да лапат пари.

Колосално е количеството на историческите паметници за нашите земи унищожение през вековете. Турци, гърци, комунисти искаха да изтрият историята ни, защото няма народ без история. Като процеса продължава и сега, които иска да потърси "К. Каменов, пореден пренебрегнат доклад на национална историческа конференция"

за коя история говориш?славяни сме,на 6 век сме дошли по тези места.

Фсички видяхме, че се показа, на вампира търбуха, И, в него забит, меча! баба ТудоркЪ Зам. шеф. на Нац. исто.- музейя.

Баси мизерията - за едните разкопки да бавят строежа!!! Да ги бетонират и толкоз. След 200 години ше ги намери некой друг и ще им се радва.

има много дребни останки,камъни за аборигените, върху които има писменост на български. тези останки са доказателство за цивилизация,българската, която е наи-древната в света. за съжеление такива останки не са намерени,за разлика от римски и гръцки .да сме балгодарни че се установихме в този регион и можем да пълним музеите ни с тяхната култура.

Само липсата на реклама ли е проблемът? Ти разхождал ли си се наскоро из прашния Мелник, дето калдаръм няма, а църквите що не са паднали (едната изгоря тази година и това никого не интересува)? Или из оная съборетина, която представлява Старият Пловдив? И там къщите взеха да падат една след друга! Ходил ли си в Ковачевица, да видиш колко е опасно да се разхождаш из рушащите се "паметници" на културата? Ами в Преслав бил ли си, дето от бурени и плевели не виждаш къде е бил дворецът на Симеон и Петър? Ами в онзи абсурден бит-пазар, в който превърнаха обекта на ЮНЕСКО - Несебър ходил ли си? Сравни го с един Нафплион например, който не е дестинация . 1 в Гърция? Манастирите ни, крепостите ни - всичко е грозно и мизерно, без грам нормална инфраструктура и общ план на развитие!!! Затова при нас идват само пияндурници и дрипльовци! А пък вие нека се биете в гърдите, че сме велика нация с древна история. по-стара от египетската!

ИМАНЯРСКАТА МАФИЯ Е ЗАЕДНО С ЧЕРВЕНИТЕ. А КОМУНИСТИТЕ СА САБОТЬОРИ. ТЕ СА РЪЧНАТА СПИРАЧКА И НЕ ИСКАТ ДЪРЖАВАТА НИ ДА ВЪРВИ НАПРЕД.БЕЗ КОМУНИКАЦИИ НЯМА ТУРИЗЪМ .

До Българин 27: Хубаво! Посочи ми само три такива световно значими обекта в България! Такива, дето докарват на България същите пари като "камънаците" на Гърция!

Добрата реклама прави всяка керемида световнозначим обект. Не става обаче с картинки от Аспен. Иска много работа, от хора които НАИСТИНА си разбират от работата.

Абре, тЪпет?! Ти не си ли чувал, че нещо колкото е по-старо е толкова по-дълбоко в пластовете под земята? Акропола и пирамидите са си на повърхността и не са толкова стари! Под българската земя е възможно да има много по-стари и по-големи забележителности, за които науката все още не подозира за съществуването им....

Акрополът в Атина не е под земята, защото е бил използван през всичките тия векове. Римляните са ползвали сградите там след гърците, във византийско време храмовете там са били църкви, после турците са имали казарма и военен арсенал там. Не е достатъчно нещо просто да е старо. То трябва да е значимо, красиво, добре съхранено и хората да знаят защо бият толкова път да го видят. Не са ни османците виновни, че у нас всичко е в разруха. Германците си вдигнаха държавата от пепелищата на войната само с труд и пот на челото. Румънци, хървати, гърци - всички те също са на Балканите и са били част от Османската империя, но сега там има защо човек да прави туризъм. при нас има само дискотърове и Плейбой-партита! Тъпек!

Мога да изброя 103, но ти щом 3 не знаеш, се отказвам - отивам да чета 'мухлясала'книга... /едно нещо, което се разлиства аналогово, с ръце.../

А,него КОЙ ще го контролира- БАТ Сали от Самоков ли???

Една от предизборните лъжи на Боко Тиквата, беше, че ако бил той Струма 2, щяла да е готова вече. ОСТАВКА на лъжеца Боко ТИКВАТА.

"РАЗКОПКИТЕ" или парите???

До "Факт": Можеш да повтаряш до припадък колко древни са цивилизациите, които са живели тук, но с тия голи полета и няколко неразпознаваеми като дялани от човешка ръка камъка (виж снимките!) какъв турист ще привлечеш в България и как ще премериш сили с пирамидите? Ако беше обект като оная гробница в Амфиполис, о. к. - и аз щах да искам да спрат строежа на магистралата. Но това там, дето го водят важен археологически обект, е просто една мизерна, прашна поляна - никаква суперструкция, никаква историческа и художествена стойност на "разкритите обекти"! В моята градина на село има стари грънци, колкото щеш! Да ми дойдат на гости ония самозвани учени и да оставят магистралата на мира!

Не си видял до какви камъни те возят автобусите в Гърция; България има старини достойни като египетските! Ама ти чакай с шопската чужденци в Слънчев бряг...

Любимите ти гърци само от един плаж на един остров, за който твърдят че бил на незнам си коя богиня, свличат няколко стотин милиона евро приходи годишно от туристи... Същото правят и турците - някаква крива каменна колона, някой каменен разрушен дувар и т.н. пускат партенката, че били нам кви си останки и свличат яко приходи - въпрос на подход на държават, реклама и т.н.! А по нашите земи има останки по-стари с хиляди години от любимите ти пиради, да не говорим от гръцките камънаци! Дори под земята в България е възможно да има много по-ценни и атрактивни находки от пирамидите, за които и не подозираме, че съществуват...

И аз това казвам - гърците и турците са по-умни от нас. Ние само си приказваме колко уникално е всичко при нас и не правим нищо от това. А хората си изградиха държавите и БВП-то с умен подход и национални стратегии. Бях наскоро в Полша и се влюбих в тази държава. Там вече няма преход и социалистическото минало е преодоляно. И навсякъде е красиво и уредено! Завидах им, а когато се прибрах в нашата мизерна, но велика държава, ми се доплака!

Факт е, че днешните български земи са населявани от най-древните цивилизации и доказателства за това тепърва предстоят да виждат бял свят при строежите на пътища и тунели! Останки от най-старото неолитно жилище в света се намира в неолитния музей в Стара Загора, а същото е открито при строеж на тунел към болницата в града през 80-те години! Това е най-старото доказателство за цивилизован начин на живот в света! С хиляди години по-старо от тези в Египет, Гърция и т.н. Който е ходил там ще ме разбере! Дано България съумее в бъдеще добре да изиграе козовете си и привлече множество туристи с тези забележителности!

ГЕРБ са царе на оправданията! Всяко закъснение по строителството на пътища и магистрали, още от миналият си мандат се изхитриха да стоварват върху археолозите! Археолозите с лекота поемат вините! Сигурно има някаква сделка! И на някои от Археолозите им се живее по-заможно.

Аман от "уникални" археологически обекти "без аналог в Европа"! Как така някакви дрипави и мухлясали типове от разни вмирисани институтчета ще спират строежа заради натрошените си грънци и някакъв прашен остатък от пещ (У-хаа! Пещ! Невероятно!), когато тези боклуци нямат абсолютно никаква стойност и после дори в музей не ги слагат, а само пълнят с тях складовете си и глупавите си статии, които никой не чете? Цяла магистрала чака някой глупак да стане професор, така ли?

Емиле, на такива като теб само чалга и алкохолен туризъм - не си за мухлясали институти...

Може да не са уникални, но как да се разбере без да се проучи ? Да мине булдозера и да ги изрине така ли ? Магистрала се прави, но история не се прави, унищожиш ли я, няма връщане. Затова нека да се проучи, магистралата не са и точно тези 100 м проблемът.

Господа журналисти как разбрахте че преди осем хиляди г., селището е построено от хора дошли от Азия?

да видиш историята отпреди 8000 години, отколкото да си спомниш, че тази магистрала трябваше да е готова за олимпийските игри в Гърция(познайте коя година). Изглежда в ония времена не е имало ножица и лентички, за сметка на това, сега има зомбирани до степен на безумие. Чакайте да се оправим, да ама някой друг път!

Това е ужасно! Да спират строежа на нещо толкова значимо, заради някакви камънаци, дето е пълно по цялата ни земя с такива! Там ми се удължава пътя с 30 мин. всяка седмица и е отвратително да се дава приоритет на глупости! Дали са им време - да си дигат легените с трошляците и да се махат да търсят на друго място прехрана! Еее, всеки в тая страна се мисли за Шлиман, а колко хора ще загинат на тази отсечка до юни - на кой му дреме за сегашните хора? Точно пък на археолозите, дето си живеят в друга ера, но са достатъчно хитри да трупат титли и пари и да пречат на прогреса!

Между конкуриращи се инвеститори: На антични останки да попаднеш дано! ;-) В баш центъра на Атина има един огромен разкопан и заграден участък. Тръгнали да строят нещо на голяма площ, но се натъкнали на археологическо находище и държавата моментално затворила обекта. Не знам дали археолозите го изследват, но в момента хем е разкопано, хем е недостъпно за посетители, хем е много грозно. Лошото в случая е, че се използват парите на някого за разкопаване, а държавата след това няма средства за да се изследва находището и да се приведе във финансово възвръщаем вид......и грозотията си стои, и продължава да се руши от климата.

затриите исторята! пишете народа от ингилизи и въведете английски като матерен език! това е решението на брукселит!

Не знаеш колко си прав. В Малта, Горбачов можеше да им подари Чехословакия, ама те си поискаха България.

Спряха фондовете и сега ще се оправдаваме с разкопки. Магистрали 2094 г.

Не разбрах какво ценно ще остане за идните поколения. Остатъци от къщи има из цяла България и без скъпи разкопки!

Абе Бат'Байко откога още им каза да си вдигат кокалите и да изчезват! Колко мандата ще ги чака?

Не е голям проблем това защото разкопките не са на голяма площ. Има мегдан за строителство извън разкопките. Желание и пари да има.

С мостове/естакади не става ли ?

Скъпо е

На беден човек не му трябва история. Друг е въпроса защо е беден.