Карциномът на ендометриума е раково заболяване на лигавицата на маточното тяло - едно от най-честите злокачествени заболявания в света, за съжаление и в България. При онкологичните заболявания при жените е на второ място след рака на гърдата и на първо сред онко-гинекологичните заболявания. Статистиката сочи, че всеки ден у нас от рак на матката се разболяват пет българки, 75% от тях са в менопауза; 700 жени годишно са от София и над 2000 от останалите населени места в България.

Терапевтичният подход след поставянето на диагнозата и определянето на стадия на болестта включва медикаментозно и хирургично лечение. В последните години като златен стандарт се наложи миниинвазивната роботизирана хирургия, която се отличава с прецизност, бързина, минимални усложнения, липса на травматичност и намален болничен престой.

"Повечето пациентки, които диагностицираме с рак на ендометриума, са около и над 60 годишни, приблизително при 75-80 % от случаите в менопауза и 20-25 % жени преди менопауза (предимно между 45-50 години). Само 5% от всички диагностицирани са под 40-годишни. Много е важно да се знае, че жени, които имат симптоми на генитално кръвотечение след менопауза - тогава, когато вече е дошла менопаузата и е спряла менструацията, - задължително трябва да се консултират с акушер-гинеколог", съветва проф. д-р Иван Костов, акушер-гинеколог и изпълнителен директор на "Майчин дом".

Рискови фактори

Проф. Костов обясни специално за Дир.бг, че рисковите фактори за рака на матката се разделят на няколко групи. Генетични фактори - гени, които трябва да търсим в родословието си посредством преки родственици: сестри, майки, баби по майчина линия. По време на консултацията специалистите обичайно питат пациентката дали има или знае за своя роднина по майчина линия, която да е с такова заболяване.

Друг сериозен рисков фактор за рака на ендометриума е затлъстяването - увеличената телесна маса или повишения индекс на телесна маса. Колкото по-пълна е една жена, толкова е по-голяма вероятността да развие рак на ендометриума. Натрупаната подкожна мазнина способства в женския организъм да се произвеждат повече естрогенни хормони, които са причина за развитието на рака на ендометриума.

Също така, завишен риск имат и жени, при които менструацията е дошла твърде рано - на 8-9 години, както и жени, които не са забременявали и раждали. Жени, които имат поликистозни яйчници, също са разположени към този вид рак.

Затлъстяването, обездвижването и диетата с високо съдържание на въглехидрати и мазнини способстват за развитието на най-честото онкогинекологично заболяване. Не на последно място е диабетът - също една сериозна причина за затлъстяване и за рак на ендометриума.

Рисковите групи са: жени, които са около менопауза, най-вече след менопауза, след като е завършила менструацията или които са с наднормено тегло; жени, които не са раждали и не са имали бременности; жени, които са болни от диабет и са с нарушен глюкозен толеранс; жени, които са били с някаква терапия, която съдържа естрогенни хормони.

Симптоматиката

"Основният симптом - кървенето, е атипично с различна интензивност, може да бъде от цапащо воднисто розово до обилно кръвотечение. Много често се наблюдава и засилено отделяне на слуз, която може да бъде с неприятна миризма - при напреднал и в разпад рак на матката. Засилено генитално течение, течение на гной. В напреднали случаи може да има болка ниско долу в корема или в таза, болка по време на полов акт. В тези напреднали случаи вече започва да се губи тегло. Най-важното, което трябва да се има предвид - при неправилно течение около менопауза или по време на менопауза - задължително трябва да се потърси акушер-гинеколог", обясни проф. д-р Иван Костов.

Генитално кървене между менструалните цикли може да е сериозен сигнал за тревога, още повече, ако жените са вече в менопауза и изведнъж се появи такова кървене.

Диагностика

Снемането на анамнеза е рутинна практика в процеса на преглед. Въпросите, касаещи забелязаните аномалии по отношение на болки, дискомфорт, течения, кървене и всякакви др. нетипични прояви са важна информация, която може да насочи лекаря-гинеколог по-прецизно сред разнообразието от гинекологични диагнози и състояния.

"Златният апарат за диагностика е ултразвукът. Имаме ли пациентка в менопауза с кървене, задължително й правим ултразвуков преглед, чрез който търсим увеличено количество лигавица, тоест разрастване на тъканта вътре в матката. Ако находката е такава, задължително трябва да се извърши диагностична хистероскопия. При това изследване се влиза с камера до матката, тя се оглежда и ако е необходимо, се взима материал за патологично изследване. Друго, което може да се извърши при определени индикации е т.нар. кюретаж (абразио), при което се взима също материал от маточното тяло. Обикновено това изследване се прилага при нерегулярно менструално течение или абнормално кървене. Материалът се гледа под микроскоп за лоши ракови клетки. Изследване като ЯМР, компютърен томограф - също имат своето значение, но ултразвукът е обикновено абсолютно достатъчен. Има и туморни маркери, тяхното наличие и стойности ни показват евентуално рак на ендометриума. Туморният маркер се позитивира при около 60% от случаите при напреднал рак на ендометриума".

Лечението е комплексно като при всеки един рак. В зависимост от клиничния стадий и персоналното състояние на пациентката, трябва да се изготви лечебен план.

Проф. Костов съветва жените, диагностицирани с ендометриален рак, да търсят онкогинекологични клиники или големи центрове, където да бъде поставена правилната диагноза и заболяването да бъде правилно стадирано. Правилният терапевтичен план определя дали жените ще получат максимално адекватна терапия. Ракът на ендометриума е онкологично заболяване с много добра прогноза, стига да бъде открит много навреме. Абсолютно лечим е при правилна диагностика и точно стадиране. На първо място лечението е хирургично - прави се тотална хистеректомия , при която се отстранява матката заедно с яйчниците и тръбите. Тази хистеректомия може да бъде разширена в зависимост от това дали стадият е вече по-напреднал - тогава се отстраняват околни тъканни около матката.

Освен хирургичното лечение, което може да бъде отворена операция, все повече като златен стандарт се налага лапароскопското лечение, безкръвното - като най-добрият вариант е роботизираното лечение с робота "Да Винчи", на разположение на пациентите и в "Майчин дом".

След хистеректомията...

На базата на стадирането на заболяването се предоставя лъчетерапия, следоперативна химиотерапия, терапия с хормони (прогестерон, защото е антагонист на естрогенните, които причиняват заболяването). В лечението участва мултидисциплинарен екип - акушер-гинеколог, онколог, лъче- и химиотерапевт.

Рака на матката е един от благоприятните видове рак предвид високата преживяемост и добратапрогноза, категоричен е проф. Костов. При I степен, при най-рано открит рак, между 70 и 95% от пациентките минават 5-годишната преживяемост. При II степен - над 60% преживяват този период, а при III степен - 30-35%, или всяка трета жена преживява този период. В IV степен, при която се наблюдават далечни метастази, 10% от пациентите преживяват приетият за стандарт на измерване период от 5 години.

Профилактика

Най-добрата профилактика остава ранният скрининг. Всяка жена, която наблюдава отклонение в обичайното кървене или течение, трябва да се подложи на гинекологичен преглед за уточняване на причината за състоянието. Добре е да се напомни, че не всяка аномалия е свързана с усложнение от онкологичен характер, но това не бива да е успокоение. Автодиагностиката често може да удължи периода на реалната диагностика и да постави жената в риск.

Достойната е инициативата на водещата здравна институция за женско здраве у нас - Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология "Майчин дом", която е насочена към всички пациентки, с отговорно отношение към гинекологичното си здраве или имат съмнения, че страдат от заболяването. Традиционно болницата предлага безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката, които тази година ще продължат до края на януари 2024 г. Целта на профилактичните прегледи е както ранната диагностика, така и повишането на информираността за най-актуалните световни тенденции при лечението на рака на матката, а прегледите се провеждат от водещи специалисти на болницата, вкл. от проф. Костов.

Снимка: личен архив