Столичната община прекрати провеждането на Луковмарш в София. 

Заповедта е издадена, след като от СДВР е получено уведомление до кмета на Столичната община Васил Терзиев, че в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявено мероприятие - шествие, което не е съгласувано от местната администрация.

Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите за осигуряване на обществения ред.

От Столична община е съгласувано само провеждането на церемония на ул."Тракия" 1, след като заповедта за забрана за провеждане на шествието бе обжалвана от организатора и отменена от Административен съд - София град.

Според организаторите на "Луковмарш" днес е имало репетиция за същинското шествие на 17 февруари. "В отговор на репресиите решихме, че който не иска един "Луковмарш", ще получи цели няколко", пишат организаторите в социалната мрежа.

Ген. Христо Луков е български военен деец, завършил Военното училище в София през 1907 г., участник в Балканската война през 1912-13 г. и в Първата световна война. Бил е министър на войната 1935-1938 г., както и ръководител на Съюза на българските национални легиони - 1942-43 г.

По данни на отдел "Справочна" на БТА т.нар. Луковмарш започва през 2003 г. като малко, местно събитие с участието на 15 души. За първи път маршът не е проведен през 2020 г. след заповед на кмета Фандъкова, потвърдена и от Върховния административен съд. Следващите две години - през 2021 г. и през 2022 г., шествието в памет на ген. Христо Луков е прекратено със заповед на Фандъкова поради несъгласуване със Столичната община.