В навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, България не допусна провеждането на антидемократична проява като Луковмарш. Това написа в профила си в туитър късно снощи главният прокурор Иван Гешев.

Той благодари на зам.-главния прокурор Десислава Пиронева, кмета на София Йорданка Фандъкова, служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и колегите му от МВР и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

От Върховната административна прокуратура вчера съобщиха, че е образувана преписка след постъпило писмо от служебния министър на външните работи, в което е изразено притеснение от провеждането на такова събитие. Постъпили са и становища от МВР, ДАНС и неправителствени организации, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на обществения ред.

Ген. Христо Луков е български военен деец, завършил Военното училище в София през 1907 г., участник в Балканската война през 1912-13 г. и в Първата световна война. Бил е министър на войната 1935-1938 г., както и ръководител на Съюза на българските национални легиони - 1942-43 г. По данни на отдел "Справочна" на БТА т.нар. Луковмарш започва през 2003 г. като малко, местно събитие с участието на 15 души. За първи път маршът не е проведен през 2020 г. след заповед на кмета Фандъкова, потвърдена и от Върховния административен съд. Следващите две години - през 2021 г. и през 2022 г., шествието в памет на ген. Христо Луков е прекратено със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова поради несъгласуване със Столичната община.