Задържането на журналиста от сайта "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро предизвика протест пред Съдебната палата в София тази вечер. Демонстрацията се проведе под наслов "Срещу репресията над разследващи журналисти".

Планирано беше тя да се проведе пред Министерския съвет, но организаторите обявиха във Фейбук, че ще бъде преместена, за да не се слее с протестното шествие "Оставка, съд и смяна на системата" (продължение на вчерашния протест пред парламента), което тръгна от там по същото време.

"Това, което се случи с тези двама журналисти и с обекта на тяхното разследване, беше капката, която преля нашето възмущение от управлението на Борисов. Всички негови управления са еднолични и каквото се случва в държавата е функция изцяло от него", каза пред bTV организаторът на протеста - художникът Владо Руменов.

Снимка: bTV

"Свободата на словото, на печата, на волеизявленията са едни от изконните права на едно демократично общество, което се опитваме да бъдем, и те са абсолютно потъпкани", допълни той.

На протеста се появиха и опити за провокации. Няколко младежи, които се присъединиха от другия протест, спряха движението на трамваите. Полицаите се намесиха и в следващите дни ще установят самоличността им и най-вероятно ще им наложат глоби.

Журналистите бяха задържани, след като подали сигнал до ГДБОП, че се подготвя изгаряне на документи, свързани с еврофондове, свързани с компанията "Джи Пи Груп" (тя категорично отрече обвиненията - б.р.). Двамата сами отишли на мястото край Радомир, където на секретен пост чакали местни полицаи, изпратени от антимафиотите.

От ГДБОП вече няколко пъти обясниха, че не става дума за арест, а за отвеждане в районнота за установяване на самоличността на Стоянов и Биро. Ставало дума за недоразумение, защото полицаите не знаели, че това са репортери. От страна на МВР нямало нарушение и затова нямало нужда и от извинение, а само от разяснение.

 

"Когато едно лице бъде доведено в помещение на МВР, полицаят е длъжен да попълни такава заповед. Колегите са спазили закона. Не са държани с белезници. Задържани са с белезници от патрула, тъй като не познава хората. В момента, в който идват служители на ГДБОП и те са представили журналистическите си карти, са им махнати белезниците и са помолени да отидат в районното управление. Някой се опитва да гледаме филм с измислен сценарий", обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Междувременно прокуратурата разпореди на ДАНС да започне проверка на случая, след като по повод разследването на "Биволъ" сигнал е подал и вицепремиерът Томислав Дончев.