Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършването на проверка по повод публикацията в сайта "Биволь" "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове, по повод същата публикация, е постъпил при главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до директора на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Сигналите от Дончев и "Биволь" са обединени.

Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица.

На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ, се казва още в официалното съобщение.

Междувременно шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи пред медиите, че в резултат на започналото вече разследване в София е била открита кола с документи, подготвени за унищожаване. В момента те са в СДВР, където е започнала проверка. Автомобилът е задържан след подадена информация от "Биволъ".

Именно заради въпросното разследване журналистът от сайта Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха задържани за няколко часа миналата седмица. Това се случи, след като от сайта подали сигнал до ГДБОП, че край Радомир са изгорени и предстои да бъдат унищожени още документи, свързани с усвояването на евросредства от въпросната фирма. 

От компанията "Джи Пи Груп" отхвърлиха всички твърдения и заявиха, че ще заведат дело в съда.

Журналистите пък заявиха, че вероятно ще потърсят правата си заради това, че са били задържани, без да са извършили престъпление, както и че не им е била предоставена възможност за телефонен разговор.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обаче заяви още през уикенда, че няма защо да им се извинява, тъй като полицаите са си вършели работата - на мястото, където дебнели на секретен пост, се появили непознати мъже и те не знаели, че са репортери. От "Биволъ" обаче твърдят, че са информирали антимафиотите, че отиват на мястото.

Днес Спиридонов подчерта, че журналистите не са били арестувани, а помолени да отидат в районното управление, за да бъде установена категорично самоличността им. Не е била издавана 24-часова заповед за задържане, а показаният от самите тях документ за такова бил част от рутинна процедура, която се правела всеки път щом полицията ограничавала свободното движение на граждани. 

Тази вечер обаче се проведе протест срещу задържането им.

Директорът на ГДБОП заяви още, че не е давал разрешение телефонният разговор между него и главния редактор на "Биволъ" - Атанас Чобанов, свързан с двамата журналисти, да бъде записван и разпространяван в медиите. Вчера от сайта публикуваха това и още едно аудио - на разговор с подчинен на Спиридонов.

"За мен е изключително неприятно, че борци за справедливост и законност боравят с незаконни действия", каза той и цитира чл. 32 ал. 2 на Конституцията: "Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи".

На реплика от журналист, че все пак трябва да стане ясно кой казва истинатаСпиридонов отвърна:

"Внесете в Народното събрание една промяна в чл. 2 - "който иска да стане ясно, да прави записи". На моя служител и на мен тази медия ще се извини ли, че дават записи и формират обществено мнение без аз да съм давал съгласие. За мен това е важно - разследващи журналисти незаконно записват граждани на Република България и ги изнасят към други медии".

Записите бяха пуснати в предаването "120 минути" по bTV.