"Задължително условие за просперитета и успеха на всяко общество е да цени и почита учителите си", казва в своето приветствие за Международния ден на учителя министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В него той благодари на учителите за всекидневната работа, за всеотдайността и отговорността в обучението и грижите към нашите деца.

"Резултатите от Вашата многодневна и ежечасова работа в голямата си част са неосезаеми и се проявяват след време, което ги прави трудни за оценяване днес. Когато ние - учениците Ви, пораснем, станем знаещи и можещи хора или успеем, можем да забравим и да не оценим колко много дължим на учителите си. Това прави работа Ви да изглежда неблагодарна. Понякога обаче има трудни моменти, като тази година, в които се вижда пряко и веднага трудът на учителя. През 2020 година Вие показахте завидна реактивност и професионализъм. Показахте, че българското общество може да разчита на Вас. Благодарение на Вас системата преминава успешно през пандемията от коронавирус. Оставате опора и пример както за своите ученици, така и за обществото. Сигурен съм, че родителите и цялото ни общество изпитват чувство на признателност и благодарност към работата Ви", заявява още Вълчев.

Той отбелязва, че живеем във време, когато сме изправени на прага на още по-динамични промени и едно по-непредвидимо бъдеще. По думите му - в него обаче едно е сигурно - учителите ще останат незаменими и най-важни за развитието ни като държава и общество.

"На Вас - учителите, разчитаме да се справим с най-значимите предизвикателства пред духовното и социално-икономическото ни развитие. Пожелавам Ви да имате силата и търпението да устоявате на предизвикателствата, за да продължавате отговорната си мисия, да се борите за знанието и за бъдещето на нашите деца, както поколения Ваши предшественици са правели преди Вас. Честит празник!", обръща се още към преподавателите просветният министър.

Празникът се отбелязва в над 100 страни

Световният ден на учителя се отбелязва днес - на 5 октомври, в България и в над 100 държави по света, припомнят образователни експерти. Този ден влиза в световния календар през 1994 година - по препоръка на ЮНЕСКО, по повод на годишнината от приемането на Препоръките, свързани със статуса на учителя, чиято цел е да се подчертае важната роля на учителите в обществото.

В България, с решение на правителството, датата за празника е приета през 2006 година.

През 2020 година темата на празника е "Учителите: Водещи в криза, преосмислящи бъдещето".

Денят е повод да се отдаде почит на учителската професия по целия свят, да се направи равносметка на постиженията и да насочи вниманието към гласовете на учителите, които са в основата на усилията за постигането на глобалната образователна цел - нито едно дете и нито един ученик, по света, да не останат необразовани.

Милиони увеличение на бюджета за образование 

С над 500 млн. лв. да се увеличи бюджетът за образование за следващата година очаква министърът на образованието. Това стана известно от думите му пред журналисти след откриването на новата академична година в Медицинския университет в София по-късно днес.

"Оптимист съм, че и следващата година ще имаме един значителен ръст на разходите за образование, последните три години беше между 500 и 600 милиона. Обсъжданията по рамката на бюджета продължават. Минимум 450 млн. лв. ще имаме, които ще са свързани с последната стъпка от увеличението на учителските заплати, увеличението на минималната работна заплата за всички останали, увеличението на възнагражденията на преподавателите във висшите училища. Убеден съм, че ще има значителни допълнителни средства и за системата на предучилищното образование", каза Валчев, цитиран то БТА.

Между 3500 и 4000 деца се очаква да бъдат допълнително обхванати от системата. За всяко едно дете на 4 години, което е обхванато, общините ще получат близо 300 лв. годишна сума за издръжка и хранене, посочи министърът. Може би 25 млн. лв. допълнително ще има за намаление на таксите за всички деца в предучилищна възраст (от 3 до 6 г.), допълни той.

Според министъра училищата се справят с организацията предвид ситуацията с епидемията.

"Системата на образованието доказа и пролетта, и сега, че е отговорна, дисциплинирана", допълни министърът.