Софийска градска прокуратура се самосезира и започва проверка на фирмата, за която журналистическо разследване разкри, че предоставя на негодна храна в големи столични болници, заради което те разтрогват договорите си с нея. 

Бивши готвачки в ЕТ "Ира - Ирена Георгиева", напуснали, след като собствениците спрели да им плащат заплатите, разказаха за фрапираща практика да се доставя буквално развалена храна за пациентите в "Н.И. Пирогов", II САГБАЛ "Шейново" и Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. От "ястията" приготвяни от мухлясала и вкиснала храна, обработена умишлено с оцет, много подправки или пасирана, са яли дори деца, лекувани там. Това се случвало по настояване на собственика.

По разпореждане на прокуратурата на административните структури със специална компетентност - Регионална здравна инспекция - София, е възложено извършване на незабавни проверки - на място и по документи. Те трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната. Следва да се инспектират помещенията на фирмата, в които се приготвя храната за лечебните заведения, които се намират в района на бул. "Брюксел" в столицата, уточниха от държавното обвинение.

Кадър от Нова телевизия

Контролните органи трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната. Необходимо е да се провери спазването на разпоредбите и изискванията на законодателството на ЕС, на националното законодателство, както и установените стандартни оперативни процедури и указанията на Министерството на здравеопазването при приготвяне на храна за болници.

Кадър от Нова телевизия

Предстои да бъде изискана цялата документация, свързана с дейността на фирмата по приготвянето на храната - протоколи от извършени проверки при даването на разрешението, протоколи от последващи проверки, както и други относими документи.

Срок за извършване на проверката - 20 дни, след което материалите следва да бъдат предоставени на Софийска градска прокуратура, се казва още в съобщението.