Апостолическото пътуване на Негово светейшество папа Франциск в България ще се състои от 5 до 7 май т.г. в София и Раковски, а на 7 май той ще отпътува за столицата на Република Северна Македония - Скопие, се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента. Пресслужбата на Светия престол днес е публикувала работен вариант на програмата на апостолическото пътуване на Светия отец в България и Северна Македония.

Папа Франциск ще пристигне в София на 5 май и ще бъде посрещнат на Летище "София" от министър-председателя Бойко Борисов. Българският премиер и Светият отец ще имат среща, на която министър-председателят ще го поздрави с добре дошъл у нас.

Пред сградата на президентската институция ще се състои церемонията по официалното посрещане на папа Франциск в България, след което президентът Румен Радев и Светият отец ще имат среща на "Дондуков" 2. След края на срещата българският държавен глава и папа Франциск ще направят изявления пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец ще се срещне и с Негово светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия синод в Синодалната палата. По-късно папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва "Царица Небесна" /Regina coeli/. Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица.

Фокус в програмата на папа Франциск на 6 май е посещението на град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. В църквата "Пресвето сърце Исусово" Светият отец ще отслужи света литургия с първо причастие на деца от цяла България, а среща с католическата общност ще се състои в църквата "Свети Архангел Михаил". Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад "Независимост".

Монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България отбеляза, че Светият отец идва на посещение в България, за да се срещне с българите, да посети българската държава и да сподели своята обич към нашия народ.

"За Католическата църква в България е голяма чест да посрещне папа Франциск, но скоро имах разговор с него и той каза, че иска да види, да срещне, да поздрави българите в България, да им даде своя благослов и да отправи послание за мир и благоденствие, но не само към нашия народ, а и към всички народи по света", каза Христо Пройков. Той изрази надежда, че идването на папа Франциск в България ще се превърне в празник, в събитие, и на този празник ще изпъкне вярата и любовта. Посещението на папата у нас ще е и повод България да се окаже в центъра на световните медии, отбеляза епископ Пройков.

Той съобщи, че мотото на папа Франциск, с което той идва в България, е от енцикликата на Анджело Ронкали, който през миналия век, в продължение на десет години, е апостолически легат в България, а през 1958 г. става папа Йоан 23-ти. Затова посещението на папа Франциск е под мотото "Мир на Земята", каза епископ Христо Пройков и добави, че папата е поканен от държавните власти на България. Епископската конференция на Католическата църква в България още след избирането на папа Франциск отправи много покани за негово посещение в България, припомни епископ Пройков.