Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев ще бъде в отпуск по болест още един месец. Това се посочва в писмо, изпратено от самия него до членовете на Надзорния съвет на касата.

Писмото е получено на 28 май и в него проф. Плочев казва, че не подава оставка, както бе обявено по-рано днес, но според Закона за здравното осигуряване, Надзорният съвет може да предложи на Народното събрание да го освободи от поста "управител".

"Не съм подал оставка, а съм уведомил Надзорния съвет, че моят отпуск по болест ще продължи повече от три месеца, което по закон е възможност да бъда освободен от поста", каза за БТА проф. Камен Плочев. Той допълни, че преди няколко дни е бил опериран, а има и съпътстващо заболяване.

Проф. Плочев беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат. В края на февруари т.г. той бе приет в болница, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ананиев го обвини, че зад гърба на правителството е поискал с писмо до парламента актуализация на бюджета на НЗОК заради над 271 млн. лв. задължения към чуждестранни здравни каси и поиска оставката му. Плочев отвърна, че не е направил нищо незаконно и няма да подаде оставка.

От НЗОК пък отговориха, че здравният министър няма правомощия да иска оставката на шефа на Касата. Впоследствие Плочев се оказа прав за милионните задължения на касата, но се оттегли в болнични. Според Закона за здравното осигуряване правомощията на управителя могат да се прекратят при невъзможност да изпълнява задълженията си за срок от три месеца. Този срок изтече на 28 май.

В момента и.д. управител изпълнява подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.