Това каза председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание по повод описканата от здравния министър оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Кирил Ананиев го обвини, че зад гърба на правителството е поиска с писмо до парламента актуализация на бюджета на НЗОК заради над 271 млн. лв. задължения към чуждестранни здравни каси. Плочев отвърна, че не е направил нищо незаконно и няма да подаде оставка.

„Не е от компетентността на Народното събрание да внасяме актуализация на бюджета на държавата. Има административен проблем, но това не е от компетентността на парламентарната група да отговорим дали сваляме политическото доверие или не.  Има Надзорен съвет. Депутатите от ГЕРБ не са тези, които трябва да искат оставки, ще се вслушаме и в мнението на Надзорния съвет и шефа му - зам.- министър Жени Начева. Ние ще се съобразим с това, което беше направено като предложение от народни представители от нашата парламентарна група - следващия вторник проф. Плочев да бъде изслушан“, заяви Цветанов.

И уточни, че още утре той ще даде обяснения и пред Здравната комисия. 

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че партията не коментира професионални качества на управителя на НЗОК, а говори за административния въпрос, който е предвидил.

Цветанов подчерта, че работата на проф. Плочев ще е под постоянно наблюдение от страна на парламента.

Симеонов настоява за оставка

Има основание да се иска оставката на проф. Камен Плочев и не само заради писмото до Народното събрание, заяви обаче вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов пред журналисти, цитиран от „Фокус“.

Според него има "голяма мудност" в Здравната каса и нерешаване на проблемите в нея.

„Представени бяха обстоятелствата около този скандален документ, който влезе в Народното събрание, затова министър Кирил Ананиев беше така добър да дойде да запознае групата. Може би в това направление е и това писмо, което въобще не му е мястото по този начин да бъде входирано и да се искат по този начин средства. Това показва непознаване на процедурите“, допълни той.

От БСП обаче защитиха Камен Плочев и поискаха актуализация на бюджета на НЗОК.

Плочев: Не знам кой ми е началник

Междувременно самият Камен Плочев коментира пред БНТ:

"Мъдро решение са взели колегите от ГЕРБ да седнем и да обсъдим нещата в диалог. Ще видим, аз съм готов да подам ръка на всеки, готов съм да работя".

По думите му той е искал да помогне, а в никакъв случай да навреди, притеснявал, че ще почнат да връщат нуждаещи се пациенти в чужбина.

"Изумен съм. Аз не казвам: "променете бюджета", а казвам: "дайте да обсъдим".
Не знаем кой ни е началникът. Не разбирам защо министърът ми иска оставката, след като парламентът  ме назначава. Нека да стане дирекция към Министерство към здравеопазването или финансите отговорна за НЗОК и нещата ще бъдат много по-точни", каза още Плочев, като изтъкна, че като професор се чувства обиден.

Ананиев: Плочев попадна в капан и изрече 6 неистини