Исторически абсурд е искането на македонските представители в двустранната комисия за изясняване на историческите спорове Македония да бъде извадена от българските учебници по стара история. Това каза историкът проф. Пламен Павлов пред "Фокус".

Той уточни, че няма обяснение защо българската страна мълчи за проведеното първо заседание на българо-македонската комисия.

"Не е нормално да научаваме за това от македонските медии и то онова, което на македонската страна ѝ се иска", коментира историкът.

"В тези доста крайни претенции виждаме втвърдяване на македонистката линия, някаква контраатака срещу истината, което в никакъв случай не съответства на договора за добросъседство", обяви Пламен Павлов.

Той обърна внимание, че не можем да отстъпваме от нищо, когато става въпрос за цялата българска история.

"Затова апелирам към колегите от българската страна на комисията да кажат какво точно се е случило там. Българската държава трябва да даде гласност на всичко, което се дискутира в тази комисия", заяви проф. Павлов.

Вчера скопската телевизия канал Сител съобщи, че Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските - българизацията на самуиловото царство. По информация на медията, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.

Смесената комисия бе създадена с решение на двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев.