При нашия климат носенето на маски на открито не би допринесло особено. На закрито трябва да остане задължението да се носи маска - лицето и носа да са покрити. Маски на открито ще имаме, ако станем над 50-100 случая на 100 000. Тогава може да си мисли. Става въпрос за в срок от 14 дни. Националният оперативен щаб препоръчва областните щабове да имат думата при конкретните мерки на място според ситуацията. Това каза пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на оперативния щаб срещу COVID.

"Предоставени са критериите и насоки за оценка, но решенията ще се взимат на ниво област. Прагът за София ще е преминат, ако за 14 дни има повече от 25 болни на 100 000 население", обясни професорът.

"За съжаление, с днешна дата расте броят на заразените с новия вирус. Бяхме сред добре справящите се страни, а от известно време тръгнахме нагоре. Лош знак е, че миналата седмица данните за страната бяха, че 10 заразени с коронавирус го предават на 7 души, а тази - 10 души заразяват 11. Очаквам и повече инфекции от респираторни вируси, които със застудяването на времето се увеличават", каза още той.

Според него през есента ще зачестят болните от респираторния синтициален вирус, който се кара тежко основно в детството.

"От октомври ще се следи и дали се появяват грипните вируси. Трябва да се използват бързите антигенни вируси, за да се разграничат например грип и новата коронавирусна инфекция. Те са налични и е въпрос на инициатива личните лекари да ги имат на разположение", смята проф. Кантарджиев.

"През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. От октомври започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

"Винаги сме работили активно. Това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ", добави Кантарджиев и обясни защо брифингите за коронавируса се завръщат веднъж седмично.

Според него през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат.

"Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене", категоричен бе проф. Кантарджиев.

Той уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така.

"Хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак са най-уязвими и трябва да внимават повече", добави той.

"Идеята не е да се затваря държавата, а да се затваря училище или предприятие в дадена област. Решенията на место са много по-добри. Това, което трябва да ни държи на щрек, е 1500 заразени на седмица", повтори той.

"Колективният имунитет не работи, каза проф. Кантарджиев по повод ситуацията в Швеция. - В Испания ситуацията е била много сложна, защото там няколко поколения живеят заедно."

Кантарджиев отправи критика към това, че деца, които не са на градина или училище, се гледат от баба или дядо.

Той за пореден път каза, че COVID-19 не трябва да се подценява. Отправи критика към своите колеги, че в опита си "да станат интересни" говорят неща, прочетени едва вчера.

"Ма, извинявайте, за съжаление, лекари приказват такива неща, че ми е трудно да обясня как може лекар да приказва такива глупости", заяви Кантарджиев.

До началото на есента 2021 г., ако не бъде ликвидиран коронавирусът, това ще стане тогава през 2022 г.