"Пикът на инфекцията беше в третата част на април. Сега има нова вълна на вируса. Мерките дадоха резултат - днес заразените са само 24 души", обяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев по bTV.

"Няма да има масово заразяване през лятото, докато ги има РЗИ и Щабът. В момента няма бум на заразените в София. Няма да допуснем кривата на заразата да тръгне нагоре", категоричен бе той.

Кантарджиев посочи и каква е силата на вируса сега.

"От тази седмица имаме индекс на предаване 1.2, което значи, че 10 души заразяват 12. Това се дължи на неспазването на мерките в някои райони на страната, където хората се събират. Така се стигна да имаме около 100 случая в последните дни на миналата седмица от клъстерите в Северна България в област Шумен и от Южна България в област Смолян. Причината е неспазване на противоепидемични мерки - главно на религиозни празници, уточни експертът, като посочи за пример Шумен, визирайки Рамазан Байрям.

Кантардиев посочи, че медицинските данни от последните седмици, оповестени от СЗО, сочат, че хората, които са без симптоми и с леки симптоми заразяват много трудно.

"Второто изследване от Германия доказа, че заразяването, когато става с много голямо количество вирус, е с по-тежка проявата на инфекцията", допълни той.

Кантарджиев обясни, че хората без симптоми трудно могат да са супер разпръсквачи на вируса, но други с леки прояви на заболяването като хрема, лека кашлица и не висока температура могат да заразят много хора.

Мащабното изследване в Пловдив, чиито резултати ще бъдат съобщени днес, показва, че само за около 1% от населението на страната има данни за контакт, 2.5-3% е за медицинския персонал, а тези които доброволно са си направили тестове са около 3%, съобщи още Кантарджиев.

По думите му, при тази инфекция става ясно, че водещ е клетъчният имунитет, а не този свързан с антитела, който е при други вирусни и бактериални инфекции и това прави коронавирусната инфекция по-различна от другите. Такъв е случаят с туберкулоза. Според Кантарджиев, това не се дължи на специфично лечение, нито на БЦЖ ваксината, а на хигиенните мерки, които хората са започнали да спазват.

Във връзка с фалшиво отрицателните тестове, той обясни, че това означава, че човекът има вируса, но или материалът не е бил взет добре, или вирусът е бил в малко количество и не се е доказал. Всеки тест има своите граници на чувствителност и специфичност.

"PCR теста доказва 98 болни от 100. Няма тест, който да е на 100%, винаги има чувствителност", каза проф. Кантарджиев.

"Най-важното е заразените хора в големи колективи да бъде направено тестване сред контактните лица. Хване ли се първият случай, изолират ли се контактните лица, няма страшно - предприятието няма да затвори", коментира още проф. Кантарджиев.

По отношение на детските градини той подчерта, че е много важен филтърът. Да не се допускат хора с висока температура и кашлица.

"Важен е филтърът в детските градини. Да не се допускат хора с хрема, болки в гърлото, кашлица и температура. Културните хора трябва да ограничат контактите на закрито и да си мият ръцете", каза още Кантарджиев и припомни трете "Д"-а в борбата срещу коронавируса:  дисциплина, дистанция и дезинфекция.