Приятел на покойния художник Кольо Карамфилов фалшифицирал картините му и ги продал като негови. За скандалния случай алармира синът на твореца Росен Карамфилов в личния си профил във Фейсбук. По думите му, става въпрос за четири картини, които са били продадени на жена.

Кольо Карамфилов - един от най-нетрадиционните, нестандартни и обичани български художници, почина внезапно на 12 януари 2014 г. само месец, след като навърши 50 години, след усложнение от перитонит.

"Внимание! Трябва да споделя нещо важно. Нещо, което от няколко дни ми е заседнало като буца в гърлото. Нещо, което отказвах да повярвам. Нещо, което е извън пределите на морала и на липсата на такъв. Тези четири картини са фалшификати на баща ми, Кольо Карамфилов. Живописи. Платна. Погледнете ги, дами и господа. Просто ги погледнете. Това не е Кольо. Искам да обърна внимание, че още десет човека, художници потвърдиха. Ще попитате кой извърши престъплението. Веднага ви казвам името на човека, продал и на всичкото отгоре най-вероятно нарисувал тия отвратителни реплики. ВЛАДИМИР РАДУЛОВ ШИШКОВ. Приятел. Човек сядал на една маса с баща ми. Сега ме е блокирал и сигурно няма да види тоя пост, но дано племенниците му, с които впрочем съм близък, му предадат.

Чудя се как спи. Чудя се как не го е срам от самия него. Но той е такъв. Всички това ми казват. Аз обаче, като единствен наследник на Кольо Карамфилов, няма да оставя нещата така. Владо направи огромна грешка и ще си плати скъпо за нея. Познавам жената, на която са продадени картините. Юлия Константинова. Имам и доказателства за случилото се. И вие помогнете, с каквото можете. За да спре тая гавра. Кольо Карамфилов е един от най-големите български художници. Не е достатъчно само да го подпишеш, за да се превърнеш в него. Защо не помисли за това по-рано, скъпи Владо?! Вече е твърде късно. Сега светът ще ти стане тесен. Обещавам", написа емоционално Росен Карамфилов.

Кольо Карамфилов беше един от най-силните наши художници, но и катализатор за средите на изкуството, ключова фигура в артистичната бохема на страната. Работеше в почти всички жанрове - живопис, графика, скулптура, пърформанс, инсталации, с изложби в Париж, Москва, Виена, Варшава, Япония, Германия.

Сценограф бе на спектакли на режисьорите Теди Москов и Андрeй Жолдак, художник бе на филмите "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов, "Хълма на боровинките" на Александър Морфов и "Аве" на Константин Божанов.