Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради случващото се в църквата ни. Това каза пред журналисти лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. По думите му партията досега е изпратила две писма до президента Радев със същото искане, но досега няма отговор.

Поставена е под заплаха българската православна църква, каза Костадинов, припомняйки, че днес започва процедурата по избор на патриарх и Светият синод трябва да избере трима от митрополитите, отговарящи на условията, а един от тях да бъде избран за патриарх. Според него има изключително голяма заплаха, която витае като тежест в църковните среди и средите на вярващите хора - заплаха от църковен разкол, тъй като определени политически среди действат в тази насока. Костадинов смята, че този разкол е на духовно-идеологическа основа.

"Става въпрос за външна намеса, директно от САЩ, която има за цел да сложи начело на църквата патриарх, който да "вкара нашата православна църква в състояние на разкол с най-голямата православна църква - руската", коментира още Костадин Костадинов.

"Тази намеса има за цел да сложи патриарх, начело на Българската православна църква, която е държава в държавата и на практика е духовната българската държава. Идеята е да се сложи патриарх, който да вкара църквата в състояние на разкол", каза още Костадинов.

"Разколът в православния свят е много сериозен и той се инспирира от т.нар. вселенски патриарх", допълни Костадинов. По думите му присъствието на вселенския патриарх Вартоломей на събора, който се готви за края на месеца, поставя под заплаха православната църква като независима институция.

Според него държавата се намира в състояние на пълен разпад.Освен случващото се в църквата, политическата система агонизира.

Костадинов подчерта, че според него не се намираме в предизборна кампания, но все пак отбеляза, че всеки изход от политическа криза е свързан с избори.