Екип на международната организация за защита на животните "Четири лапи", включващ и български експерти от Парка за танцуващи мечки край Белица, вчера транспортира последната циркова мечка от съседна Сърбия до новия ѝ дом в Швейцария, съобщиха от организацията.

Единадесетгодишният Напа, роден в зоопарк и прекарал почти целия си живот зад решетки, е първият обитател на новопостроения спасителен център за кафяви мечки "Ароза" в швейцарския кантон Гризон.

Единадесетгодишният Напа, роден в зоопарк и прекарал почти целия си живот зад решетки

Снимка: Четири лапи

Мечокът Напа е роден в зоопарк в западната ни съседка, откъдето е продаден на местния цирк "Корона". Още от малък е бил обучаван за участие в представления. След като през 2009 г. в Сърбия влиза в сила забрана за използването на диви животни в цирка, Напа е затворен в клетка и прекарва там дните си до 2016 г., когато властите се намесват и конфискуват мечока. Докато се намери решение за бъдещето му, той е временно настанен в зоопарка в разположения близо до границата с Унгария град Палич. В началото на тази година стана ясно, че "Четири лапи" може да осигури нов дом за Напа в своя нов спасителен център в Швейцария.

В понеделник екип от специалисти на "Четири лапи" от няколко европейски държави пристигна в Палич, за да подготви Напа за дългия път. Беше извършен медицински преглед, който потвърди, че мечокът е в добро общо състояние и може да издържи 30-часовия преход. Самото пътуване се осъществи със специализирана линейка, собственост на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Екип на "Четири лапи" преглежда мечокът Напа

Снимка: Четири лапи

Подготовка за 30-часовия път на мечока

Снимка: Четири лапи

Мечокът е превозен в Швейцария в специална линейка

Снимка: Четири лапи

Благодарение на опитния български екип, участвал в редица подобни транспортни предизвикателства, включително и преместването на българските лъвове Масуд, Терез и Асен до Холандия по-рано тази година, пътуването беше безпроблемно.

Новият дом на Напа се намира в разположения в сърцето на Алпите кантон Гризон, известен с множеството си природни забележителности и ски курорти. На площ от около 30 декара, обитателите на спасителния център "Ароза" могат да се радват на условия, подобни на тези в естествената им среда. Освен Напа, там в следващите месеци ще бъдат настанени още 4 мечки, спасени от различни краища на Европа. Официалното откриване на първия спасителен център за кафяви мечки в Швейцария ще бъде в началото на следващия месец.