Бившият началник на отдел "Устройство на територията, кадастър и регулация" в община "Триадица" за пръв път сподели мнението си за инцидента с токовия удар в София, при който почина 16-годишно дете. Елена Траянова, която вече е пенсионер, гостува в предаването на bTV "Тази сутрин" заедно с подалия оставка заради скандала архитект Иван Шишков.

"За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал - в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки

мъката на хората, които загубиха детето си", коментира Траянова по повод това, че през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона.

Тя подчерта, че с въпросната бележка не се нареждало да бъде прокаран ток, а че се поръчвало на ЧЕЗ да направи проучване. Елена Траянова обясни още, че подписът е бил със запетая, тъй като е действала като пълномощник на отсъстващия заради отпуск арх. Шишков. Самият той пък изрази усещане, че "голямата община си изми ръцете с малката". Експерът, който работи като архитект към два района на Столичната община от 2002 година, сподели, че бил изненадан, че неговото име се спомена на брифинга на кмета Йорданка Фандъкова.

"Реално погледнато, имаше изразено остро недоверие към мен от страна на хора, които аз считам, че ме уважават и като професионалист, и като човек - арх. Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова. (...) За мен това е моментът, в който човекът трябва да тества дали властта е самоцел или името е по-важно от всичко останало", коментира арх. Шишков.

На въпрос дали изпитва вина за случилото се, той отговори: "Не, никаква абсолютно". И обясни, че процедурите, с помощта на които павилионът, към който е прекаран фаталният кабел, е работел, не се провеждат от бившия му вече район "Триадица".

"Павилионът е в терен на държавата - терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата (бел. ред. - "Св. Иван Рилски"). Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на

павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. (...) Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем", добави той.

"Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра, означава, че не е случаен", каза още арх. Иван Шишков.