Наказателната отговорност за инцидента с шахтата ще има за последния, извършил окабеляване. Разследването трябва да установи всички отговорни за кабела, който уби 16-годишно дете на бул."Гешов" в столицата. Според бившия градски прокурор Николай Кокинов експертизи, които прокуратурата трябва да назначи, ще дадат отговор на много въпроси, в това число и за евентуалната вина.

"Ако говорим, че търговският обект се е включил незаконно, то някакъв специалист, електричар, да речем, е завършил въпросното прикачване. Доколко е бил специалист е видно от факта, че тече ток по място, където не би трябвало да има такъв", каза бившият градски прокурор на София Николай Кокинов пред БНТ.

По думите му вината за трагичния инцидент е многопластова.

"Но ако търсим наказателна отговорност, тя ще е от физическото лице, т.е. последният, който е извършвал някакви нерегламентирани дейности, свързани с окабеляването. Друг е въпросът, че може би може да се търси вина и от лицето, което е поръчало тази работа", каза още Кокинов.

Той обясни, че наказанието е минимално, тъй като се касае за непредпазливо деяние.

"По-трагично е, че това момче никога няма да се върне между живите, но още по-лошото е, че трябва да се вземат превантивни мерки в тази насока, за да не се стига до смърт на деца", каза още Кокинов.