16-годишно момче загина при токов удар от шахта на софийския булевард "Иван Гешов". Инцидентът е станал днес по обед.

В 12:45 в "Спешна помощ" е получен сигнал за момче в безпомощно състояние на бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов" - в района на пешеходната пътека пред болница "Св. Иван Рилски". На третата минута на място е пристигнала линейка, която откарала момчето в най-близката противошокова зала - Военно-медицинската академия. Медиците го реанимирали около 30 минути, но не успели да го спасят.

От Столична община обясниха, че причината за фаталния инцидент е неправилно извършено захранване към частен обект в близост. Заради оголен кабел от захранването на частния обект е протекъл ток по металната рамка на шахтата. При стъпване върху рамката момчето е получило токов удар.

"Видях, когато вече се бяха струпали хората и му правеха изкуствено дишане. Някаква оттечка токове е имало там. Колко е вярно, не знам", разказа охранител от близката болници пред БНТ.

Шахтата се намира на тротоара до пешеходна пътека, която води към няколко болници. През нея постоянно минават пешеходци.

Снимка: Скрийншот от БНТ

"Хванал го е ей тука тока. Има някакъв кабел, който е оголен. Каза човекът, който е там в будката, че са дошли от ЧЕЗ и кабелът вече е скрит. И всичко е свършило", коментира братовчед на починалото момче пред БНТ.

Смъртоносната шахта се намира до светофар на столичния булевард

Снимка: Скрийншот от БНТ

От ЧЕЗ съобщиха, че шахтата не е тяхна собственост, а преминаващият през нея кабел е собственост на обекта, който захранва.

Чия собственост е този кабел?

"Не е станало ясно чия собственост е, ясно е, че е захранвал обект, който не е общински, а се намира на територията на болничното заведение. Захранва се търговски обект, тип будка", заяви кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Криминалисти и експерти продължават да изясняват обстоятелствата около инцидента.

Случаят с момчето напомня за трагичния инцидент с фонтана на столичния площад "Славейков" на 3 май 2005 г., когато 34-годишният Веселин Маринов почина от токов удар.