Малката Виктория Балабанова била доведена в Института за спешна медицинска помощ от Пловдив, тъй като преди няколко месеца притиснала дясната си ръчичка на врата на асансьор, пише в. "Труд".

От удара едното пръстче на дясната ръка на детето било счупено, а другото премазано. В пловдивска болница оперирали Вики, но лекарската намеса била неуспешна - парченце от костта на едното пръстче започнало да се калцира накриво. Затова и родителите довели момиченцето в София.

В понеделник Виктория била вкарана за операция от доц. Павка Тричкова. Когато детето било изведено от операционната родителите с ужас видели, че е превързана здравата лява ръка.
"Най-лошото от всичко е, че за лекарите явно нищо особено не се е случило", казва бащата Иво Балабанов. Той е категоричен, че ще съди болницата.

Доц. Тричкова, която е началник на отделение "Хирургия на ръка, реплантация и микрохирургия", обяснява, че е станала "техническа грешка".
"Когато детето е приемано, в листа е отбелязана лявата, вместо дясната ръка. Допусната е техническа грешка в историята на заболяването", обясни лекарката.

По случая работи специална комисия, начело със зам.-директора на болницата д-р Людмил Джунков.

След задълбочено разследване на случая от комисията са излезли с предложение до директора на "Пирогов" д-р Димитър Раденовски за налагане на административни наказания на доц. Павка Тричкова, както и за още две лекарки - д-р Даниела Паскалева и д-р Юлия Кирилова, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов". Първата е приемащият лекар, а втората - асистент-оператор.
От комисията предлагат доц. Тричкова да бъде уволнена, а двете й колежки да бъдат наказани с предупреждение за уволнение.

Последна актуализация в 14.41 ч.