Здравните власти у нас поискаха нови изисквания за влизащите от 4 държави на наша територия във връзка с пандемията от коронавирус и вълната от зараза с Омикрон.

Гражданите на Република Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на ЕС, Европейското икономическо пространство, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, Република Северна Македония, Израел, Турция и от Сърбия, която е в "червена" зона, се допускат на територията на страната при представяне и на PCR.

Досега за тях важеше само представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ. Вече освен документа ще се изисква и отрицателен резултат от теста до 72 часа преди влизане в България. Заповедта е на министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Също от 20 януари в "червена" зона" влизат Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Република Малдиви, Фиджи, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Сейнт Винсент и Гренадини. В заповедта са отразени отправените от туристическия сектор препоръки и предложения.