Между 200 и 500 лева е цената на свидетелство от ТЕЛК в Силистренско. Това разказаха пред Нова тв потърпевши от измамните схеми.

Пенсията по болест се оказва единственото препитание за бедните хора от цели села в региона. За сметка на това обаче, болни не получават справедлив процент инвалидност, защото отказали да дадат исканите суми.

Проверка на прокуратурата преди дни показа, че близо една трета от пенсиите в Силистренска област са по болест. Тепърва полиция и прокуратура ще установяват кой и по какъв начин издава документи за заболяване на здрави хора, така че пожизнено източват държавни пари.

Ощетени от това са истински нуждаещи се, разказва жена, останала без пръсти на едната си ръка. Обявяват я за напълно здрава, защото отказва да плати 200 лева.

Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев също призна, че има нарушения в системата на ТЕЛК, но те ще бъдат обявени на 4 февруари, когато приключи целият анализ.

Проверката на здравното министерство започна след множество сигнали за нередности в ТЕЛК. Това бяха и част от мотивите за протести на майките на деца с увреждания миналата година.

Прокуратурата също се занимава с ТЕЛК и обяви, че над 1,5 млрд. лева на година се източват от социалната система с решения, които не отговарят на истината.