От министър-председателя Бойко Борисов беше възложено на МВР, а на мен от главния прокурор да се извърши анализ и да се задействат механизмите, с които разполагаме за наказателно-правен анализ и извършване на проверки за документни престъпления, касаещи получаването на инвалидни пенсии от ТЕЛК и свързаните с това социални услуги.

Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от Канал 3, по време на пресконференция във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК.

След извършен такъв анализ бяха събрани почти всички производства през последните 5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии с неистински документи, каза той. Установи се, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достигат до 28 % от всички пенсии на конкретната област.

Най-големият процент е в Силистра, Разград, Монтана, Перник, Габрово, Враца.

В резултат на този анализ бяха предприети действия с МВР и районните прокуратури и започнаха проверки и досъдебни прозиводства, каза Гешев. По думите му предстои извършването на такава дейност и в останалите областни градове. Оказва се, че при проведените разпити на стотици лица като първоначалното впечатлението е, че 70% от лицата, с които се разговаря не знаят от какво са болни, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК , не знаят дали са ходили пред ТЕЛК, не знаят дали са били хоспитализирани или не.

В Силистра се създава впечатлението, че цели села са с инвалидни песнии. Получават се фалшиви хоспитализации, от които никой не може да каже каква е щетата за здравната каса.

Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави, каза Гешев. По думите му очакват се обвинения в близките няколко дни.

По думите на Иван Гешев положението е ужасяващо.

Над 200 лица до момента са разпитани досега. Установено е, че делът на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване в последно време нарастват, стана ясно от прокуратурата. Направено е обосновано предположение, че става дума за фиктивно издаване на документи.

Цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинга. Той уточни, че има посредници за издаването на фалшив документ, които взимат 600 лв. По думите му това е тарифата само в една област.

"В различните области цената за тази услуга стига до 2500 лв. Така че се генерира един доста сериозен финансов ресурс", заяви Ивайло Иванов и разказа за случай, при който жена с 93 % слепота работи като шивачка.