Директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски не прие твърденията на прокуратурата, че половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави.

"За фалшивите ТЕЛК-ове се говори отдавна, но до този момент нямаше акция, която да идентифицира подобни случаи, макар че отдавна се знае къде са пробойните в системата. Градска легенда е, че от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии половината се дават неправомерно. Това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити", заяви Коралски по bTV .

"Това, което трябва да се направи и което вече е в ход, е да се вържат системите на ТЕЛК, НЗОК и личните електронни досиета, така ще бъде ясно кой каква епикриза е издал. Когато се появят ударно досиета от едно и също място - това е основание за проверка. Проблемът е, че функциите на Осигурителния институт се разделиха на две - една част се контролира от НАП, другата от НОИ. Това не пречи, когато имаме голям брой досиета от едно и също населено място - особено, когато това е едно и също населено място, това да се провери", добави той.

По-рано днес обаче заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви по БНТ, че до момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души и "усещането е, че често хората не знаят от какво са болни, къде са ходили на прегледи, какви документи трябват за ТЕЛК".

"Положението е трагично", каза той и даде пример с Област Силистра - първенец по брой на фиктивни инвалидни пенсии, където няколко посредници обикаляли и срещу 600 лева предлагали решения за придобиване на ТЕЛК.