Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви по БНТ, че до момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души. Усещането е, че често хората не знаят от какво са болни, къде са ходили на прегледи, какви документи трябват за ТЕЛК. Положението е трагично, каза той.

Област Силистра е първенец по брой на фиктивни инвалидни пенсии. Там няколко посредници обикалят и срещу 600 лв. предлагат решения за придобиване на ТЕЛК. (Това е тарифата само в една област.) Създава се впечатление, че цели села са с инвалидни пенсии, 1/2 до 1/3 от хората в села в Силистренско са с инвалидни пенсии, изтъкна Гешев.

Разследването на МВР и прокуратурата установи, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достига 28% от всички пенсии на конкретната област. Най-големият такъв процент е в Силистра, Разград, Монтана, Перник, Габрово, Враца.

За такива пенсии се изплащат 1 млрд. и 700 млн., но щетите са много по-големи. Парите не отиват при хората, които наистина имат нужда от тях, тъй като се ползват с различни социални услуги, отбеляза Гешев.

Цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв, каза вчера на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.