Видях светкавица, чух гръмотевица, разбрах, че някъде наблизо е паднала мълния. След това чух, че младо момче вика за помощ. Идвайки насам, не знаех какво точно се е случило, но разбрах, че това е приятелката на младежа, мислеше, че е мъртва и крещеше "Теодора, не ме оставяй!". Това разказа пред bTV Снежана Йорданова, която вчера спаси ударено от мълния 18-годишно момиче на автогарата в Приморско.

В момента на инцидента момичето, което е от София, се било облегнало на дърво, докато приятелят й попълвал двустранен протокол с шофьор, ударил колата им. Всичко се е случило за секунди, малко след като завалял проливен дъжд. Момичето е оцеляло именно благодарение на намесата на Снежана. Било е в безсъзнание и е транспортирано от екип на Спешна помощ в Университетската болница в Бургас, където лекарите продължават да се борят за живота му. Момичето е в кома. Настанено е в реанимацията с опасност за живота.

"Момичето беше в безпомощно състояние, разбрах, че трябва да проверя дали има признаци за живот, видях, че все още е топла, че има някаква сърдечна дейност, но пръстите на ръцете й бяха започнали да посиняват и затова разбрах, че в следствие на инцидента тя за някакъв момент е спряла да диша. Веднага започнах сърдечен масаж и накарах нейния приятел да й прави вдишвания, това продължи до момента на идване на линейката, за да можем да я предадем жива и до момента тя е жива", допълни Йорданова.

По думите й, това е вторият случай, при който спасява човек по този начин, затова е знаела какво да прави.

"Първият път беше баща ми, който получи инфаркт. Преди да дойде линейката му дадох първа помощ, защото първите секунди бяха решаващи, за да го върна към живота. Преди това го знаех само на теория, но сега имах повече кураж, защото знам, че това работи. Много е съществено умението и знанието да дадеш първа помощ, защото в един такъв момент това е критично важно", обясни жената.

Тя е разговаряла по телефона с майката на момичето, която е изказала благодарностите си. 

"За мен няма нищо по-важно от това момичето да остане живо", категорична бе Снежана Йорданова.