Протест се състоя рано тази сутрин в Синеморец пред местността "Поляните". Местни жители и природозащитници се събраха, тъй като в началото на лятото там първо се появи бетоновоз, а после израсна и скеле на сграда. Строежът се намира в непосредствена близост до скалните образувания "Корабите".

Експерти твърдят, че строежът попада в защитената зона на Натура 2000 и парк Странджа.

Поводът за протеста днес е, че пада забраната за строителство по Черноморието.

Опасенията на протестиращите са, че символът на Синеморец - местността "Поляните", която е и част от Природен парк "Странджа" - ще бъде бетонирана.

Геодезистът Николай Найденов коментира пред bTV, че според него, община Царево се опитва с много дребни трикове да играе на едро. Той показа схема, вече приета от Общинския съвет в Царево.

Схемата има за цел да уреди преминаване на бъдещите комуникации - водопровод, електро и улици. От професионална гледна точка тя е скандална и нелепа, защото би трябвало а е пришита към ПУП, който пък да отговаря на ОУП, а той не е приет - спрян е, обясни Найденов.

По думите му има инструкции от ДНСК, според които разрешение за строеж се издават след уредени комуникации. "Община Царево обслужва само някакво тайно общество, които са собственици на тези поляни и искат да станат квартал "Поляните", допълни Найденов.

Протестиращите са подали сигнал до прокуратурата. Кметът на Царево Георги Ляпчев отказа коментар и забрани на главния архитект на общината да дава информация по темата.

Припомняме, че не за първи път екозащитниците в Синеморец се вдигат на бунт. На 21 юли те излязоха на протест. Заради строеж в местността "Корабите", който според тях е част, от Натура 2000 и Природен парк "Странджа".

Изграждането на сграда в този имот започна през декември 2019 г. Малко по-късно строителството беше спряно от Община Царево. Според инвестиционното предложение постройката ще бъде двуетажна вила с параметри, които се различават от разписаните в закона за имоти на първа линия.

Собственикът на имота е арх. Добромир Добрев.

Подробен устройствен план (ПУП) на имота е одобрен от Община Царево през февруари 2006 г. Към момента Царево няма действащ общ устройствен план (ОУП), който да регламентира бъдещото строителство на територията на общината. В опорния план към последния проект за ОУП, който беше върнат за преработване по-рано тази година, този имот е маркиран като терен за курортни дейности.