Асоциацията на парковете в България алармира за нарушения при строителството на вили и хотели в местността "Поляните" край курортното селище Синеморец.

"Асоциацията подаде сигнали до Община Царево, РДНСК-Бургас и РИОСВ-Бургас във връзка с поредната незаконна постройка, изникнала в границите на Природния парк "Странджа". Строежът се намира в местността "Поляните" в Синеморец", съобщи председателят на асоциацията Тома Белев пред БТА.

Става дума за строеж на вила на метри от крайбрежната скала.

Според анализа, направен от природозащитната организация, започналият строеж е незаконен, тъй като противоречи на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/и Закона за биологичното разнообразие. Строежът нарушава ЗУЧК, защото се провежда извън разрешения период за строителство в Синеморец, определен със заповед на кмета на Община Царево.

В препис-извлечение от заседание на общинския съвет в Царево става ясно, че във връзка с извънредната ситуация с COVID-19 срокът за строителство е удължен до 15 юни. Такова изменение обаче важи единствено за курорти от национално значение, какъвто Синеморец не е, посочиха от Асоциацията. От там информираха, че бъдещата сграда надвишавала ограниченията за параметрите в "Зона А", определени в закона.

В областта, в която се строи, има забрана за строителство и поради липса на действащ Общ устройствен план на Община Царево - новият Общ устройствен план е върнат за преработка, а предишният е спрян със заповеди на Министерството на околната среда и водите и на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Това е поредният опит да се заобиколи закона. От друга страна, постройката е в нарушение и на Закона за биологичното разнообразие, тъй като имотът попада в две защитени зони по Натура 2000, а в решението на РИОСВ е посочено, че се уврежда приоритетно природно местообитание, което не е допустимо за вила, къща или хотел, обясниха от Асоциацията.

Преди две години жители на Синеморец протестираха заради предвиденото в Доклада за съвместимост към Общия устройствен план на Царево 54% увеличение на урбанизираните територии за Синеморец. Хората се възмущаваха, първо, защото селото, което няма нито пречиствателна станция, нито изградени улици, се презастроява и, второ, защото плажовете не могат да поемат повече туристи през лятото.

Още на протестите през 2017 година хората предвидиха, че следващата местност, която ще бъде застроена е Поляните. Тя се намира на брега на морето. Въпреки че и до момента няма влязъл в сила ОУП на Царево, строителството "на парче" продължава.

В местността "Поляните" например вече са издигнати скелетата на 3 нови сгради, а още 3 терена са заградени. Повечето инвеститори, на които местните жители са продали частните си парцели, са от София.

"Който мисли, че строителството в местността Поляните е незаконно, да подаде сигнал до прокуратурата", заяви пред БНР кметът на Царево Георги Лапчев. Той отказа повече да коментира темата, защото непрекъснато се налагало да дава обяснения къде, защо и как се строи в общината.

В писмено съобщение от Регионалната екоинспекция в Бургас уточняват, че екоинспекцията е провела процедури по реда на екологичното законодателство и проектът за строителството на вила на метри от скалата в местността "Поляните" е бил съгласуван.

13 години след като ОУП на Царево беше изготвен, заради предвиденото в него разрастване на застрояването и внесените от различни екоорганизации възражения, той отново беше върнат за отстраняване на нередностите.

От Асоциацията на парковете в България се надяват, че с подаването на два сигнала за нарушения в местността Поляните изграждането на вили и хотели там да бъде преустановено.