Моника Добринова, която е бивша съпруга на Евелин Банев - Брендо, обясни, че  пристъпила към този акт, защото няма доверие в институциите.

"Ужасно е, това което се случи, никога не съм си представяла, че може да се случи. За мен беше наистина неочаквано. Ако съм съзнавала такава опасност съм щяла да предприема мерки. Не е имало заплаха до този момент", каза Моника Добринова.
 
От къщата си в Бояна тя призова похитителите на дъщеря й, да се свържат с нея, да й дадат знак, че детото й е живо:

"Искам да им кажа, че много държа на детето си. Искам да знам дали е живо и здраво и по някакъв начин да ми покажат, да ми се обадят или да ми съобщят на моя телефон или на нейния телефон, на телефона на Лара. Защото, разберете, тя едно много жизнено дете, много активна, страшно любвеобилна и това, което тя чувства в момента, аз съм сигурна, че е ужасно. Не го заслужава такова... Тя е дете... Няма значение нищо за доброто здраве на едно дете. Аз бих направила абсолютно всичко, за да си я върна... За мен Лара е всичко".
 
Моника Добринова каза още, че през тези дни, откогато е отвлечено детето й, е чула какво ли не в медиите, от властта и от държавата - "това е един кошмар"  и заключи:

"Не мога да вярвям нито в държавата си, нито в полицията си, в полицията, която е нашата полиция, не мога да повярвам, че могат да ми помогнат. Разчитам само на себе си" - каза майката на Лора и директно се обърна към похитителите с думите: ""Моля ви, свържете се с мен! С мен, на моя телефон или на нейния!"
 
На 5 март сутринта трима маскирани мъже с чорапи на главите простреляха шофьора на Лара пред дома й в кв. "Бояна" и я натовариха в черен джип БМВ Х5, след което изчезнаха безследно Отвличането е извършено за по-малко от 2 минути, показват записите на охранителните камери. Оттогава детето е в неизвестност, като похитителите не са искали откуп.

Разследващи коментираха, че похищението на Лара е било много дълго и добре планирано. Те са решили да я отвлекат пред дома й, тъй като тогава била единствено с шофьора си, а и наоколо нямало хора, които да могат да й се притекат на помощ.

Отвличането на детето на Евелин Банев – Брендо не поставя началото на нова вълна на отвличания в страната, нямам основание да смятам, че едва ли не професията похитител се завръща, заяви по-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров.