Първите тестове за коронавирус на случаен принцип сред населението на България се очаква да започнат от Пловдив.

То се нарича "срезово" и е представително епидемиологично проучване за Covid-19, като се предвижда на случаен принцип да бъдат изследвани около 1000 пловдивчани от всички райони на града.

В Областната управа ще се проведе среща на работната група, сформирана със заповед на здравния министър, която да реши детайлите за предстоящото изследване, тестовете, които ще бъдат използвани, и подборът на участниците в проучването. Там е и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е председател на работната група.

Преди наколко седмици здравният министър Кирил Ананиев обяви, че с 20 000 теста започва масово тестване на населението на страната за коронавирус. Досега тестове се правят само в местата, които са огнища. Това ще е първото тестване на случаен принцип, за да се установи дали коронавирусът се разпространява сред случайни групи и каква е заболяваемостта, тоест има ли хора, които са го изкарали, без да са били доказани.

Изследването ще даде картината в Пловдив - колко хора са се срещнали с вируса и дали вече са преболедували или са носители на заразата.

Тестовете ще се правят в Катедрата по микробиология и имунология при МУ - Пловдив и лабораторията към нея. Хората ще бъдат изследвани по метода ELISA чрез вземане на кръвни проби на участващите. 

С ELISA се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус. 

Методът ELISA e имунологичен, а самата методика на анализа се използва и в момента в лабораторията за диагностика на други заболявания - за вирусни хепатити, HIV, цитомегаловирус и други. В конкретния случаи ще се види дали в кръвта на изследвания има антитела. Те могат да доказват инфекция, която вече е преболедувана, както и прясна инфекция и наличие на вирус.

 

В нея са включени областният управител Дани Каназирева, д-р Савина Стоицова от НЦЗПБ, проф. Карен Джамбазов -изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги", проф. Мариана Мурджева -ректор на МУ, доц. Мария Атанасова, завеждащ на лабораторията по имунология, д-р Сийка Димчева от РЗИ -секретар на комисията, проф. Йорданка Стоилова и проф.Ани Кеворкян от Катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" и д-р Ралица Райчева от Катедра "Социална медицина и обществено здраве" на Медицинския университет.