Шерифът на окръг Фултън Ричард Джардино публично декларира, че няма да прилага COVID ограничението на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо. В публикация във Фейсбук шерифът посочи, че не смята, че наредбата за събиране на до 10 гости в Деня на благодарността е конституционна.

"С цялото ми уважение към издадената наредба на Губернатор Куомо по повод броя на присъстващите на семейната вечеря за Деня на благодарността, заявявам, че в Шерифството на окръг Фултън няма да я прилагаме по отношение на жителите на окръга. Честно казано, лично аз не съм убеден, че подобна наредба би издържала правно в Конституционния съд по няколко причини, като една от тях е това, че вашият дом е вашата крепост. Като шериф, който притежава и правно образование, не бих се наел да защитавам тази заповед в съда. В шерифството разполагаме с ограничени ресурси и трябва да приоритизираме задълженията си, което поставя издаването на Заповед за претърсване и влизане в нечие жилище, за да преброим колко човека хапват пуешко и тофу, като неприоритетно. Ние просто няма да направим това. Единствените начини да влезнем в домовете ви са ако имаме заповед, поканени сме, или има условия за спешна намеса от наша страна. Шерифството разполага с 3 патрулни коли, с които да покрие 500 квадратни мили, и да мониторираме семейни вечери не е сред приоритетите ни.

Ето защо се обръщам към съгражданите си - не се чувствайте принудени да криете паркирани коли, да ги покривате с листа или да паркирате в други квартали, за да не подложите вашия дом под ударите на издадената наредба от Губернатора. Аз вярвам на жителите на Окръг Фултън, че могат да преценят лично кои и колко хора да поканят в домовете си. Очевидно е, че ако в семействата има представители на високорискови групи, всеки може да претегли риска и да вземе решение за семейството си. Денят на благодарността е точно за това - време, в което всеки от нас изказва благодарност за това, което има и е получил през годината", заяви шерифът на окръг Фултън Ричард Джардино.