Премиерът на Норвегия Ерна Солберг обяви днес, че от полунощ четвъртък срещу в петък границите на страната ще бъдат официално затворени за всички с изключение на посещенията със съществено значение.

Мярката ще отбележи едно от най-строгите ограничения за пътуване в Европа с оглед на коронавирусната пандемия. "На практика границата ще бъде затворена за всички, които не живеят в Норвегия", каза Солберг, цитиран от Ройтерс.

Премиерът потвърди постепенното намаляване на случаите на Covid-19, но обясни, че новоналожените мерки са за допълнителна защита на страната от мутиралите варианти на болестта, открити във Великобритания и в други държави.

Солберг посочи също, че докато здравните работници се считат за такива съществено значение и ще бъдат освободени от тази забрана, работниците мигранти няма да имат право да преминават границата.

Условията за затварянето на норвежките граници ще бъдат преразгледани след две седмици.

Британското правителство пък обяви днес, че налага карантина в хотел за жители на Обединеното кралство, които пристигат от държави, смятани за рискови, за да избегне внос на варианти на коронавируса, потенциално устойчиви на ваксините, предаде Франс прес.

Това се отнася за пътници, пристигащи от 22 държави, където вариантите на коронавируса представляват риск, като Република Южна Африка, Португалия и държавите от Южна Америка.

Пристигането от тези държави вече е забранено за лица, които не живеят в Обединеното кралство.

"Ще изискваме от всички пристигащи, на които не е бил отказан достъп в страната, без изключение, да се изолират за 10 дни в предоставени от правителството жилища, като хотели", обяви британският премиер Борис Джонсън в камарата на общините.

Тези пътници ще бъдат насочвани направо от летището към местата, където трябва да прекарат периода на карантина, уточни премиерът.

Пристигащите в Обединеното кралство - европейската държава, преминала вчера прага от 100 000 починали от Covid-19, вече трябва да разполагат с отрицателен тест и да се самоизолират за 10 дни.

Тази мярка не е така радикална като обсъжданото и в крайна сметка отхвърлено карантиниране в хотел за всички пристигащи.

Според медиите, пътниците, изпращани в хотел, ще плащат до 1500 лири за настаняването и за по три хранения на ден.

Засилва се контролът по спазване на ограничителните мерки от настанените в хотел, а полицейското присъствие на летища и пристанища също ще се засили, за да е сигурно, че британски жители, които са в изолация, не напускат страната освен по изключително основателни причини, а не, за да отидат на почивка.

Премиерът Джонсън съобщи, че връщането на учениците в класните стаи, предвидено за след февруарската ваканция, ще се отложи. То ще се осъществи от 8 март, ако набелязаната от правителството цел да бъдат ваксинирани 15 милиона души от приоритетни групи, сред които и хора на възраст над 70 години, бъде постигната до средата на февруари.

Словакия днес затегна режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус за излизане от вкъщи навън, предаде Франс прес.

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен PCR тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари.