Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения. Тази тревожна тенденция отбелязаха служителите на отдел "Борба с наркотрафика" към Летище София по време на среща с ученици от цялата страна.

Събитието е част от "Седмицата на червената панделка. Тя се отбелязва всяка година от милиони хора по целия свят. Целта е да се попречи на разпространението и употребата на наркотици в световен мащаб.

Според специалистите около 10% от младежите в страната са употребявали наркотик поне веднъж, а най-малкият е на 12 години, съобщи bTV.

В световен мащаб тенденцията е по-стряскаща. В повечето развити държави тийнейджърите, които употребяват наркотици са около 30-40%. Докато при нас е доста по-нисък процентът, което може да се каже, че е добрата новина в случая.

Децата в днешно време са много любопитни и любознателни. Това от една страна е хубаво, но от друга - притеснително, защото любопитството е това, което ги кара дори да посягат и към наркотиците. Затова и усилията на службите за борба с наркотиците са насочени именно към децата като най-уязвима група.

"Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, сега се прави от двама-трима тийнейджъри, които са по-креативни. Успяват да си поръчат наркотици по интернет, след което да ги разпространяват вътре между техните съученици и много трудно може да им се окаже въздействие" - така Стефан Бакалов, началник на отдела "Борба с наркотрафика" на Митница Аерогара София, очерта наркопазара в страната.

В таргет-групите на дилърите попадат децата между 8 и 16 години.

Основната комуникацията между подрастващите е в социалните мрежи, а не на улицата както преди. Това кара наркоразпространителите да бъдат креативни и да търсят нови канали за връзка с жертвите си. Това се случва най-често с фалшиви профили в популярните сред тийнейджърите мобилни приложения като "Snapchat" .

Най-често употребявания наркотик сред тийнейджърите у нас е марихуаната, а една от големите заблуди, които витаят сред тях е, че той не води до пристрастяване в тази възраст. Не така стоят нещата според експертите:

"Това е растение, което много хора смятат, че е красиво и не е наркотично вещество. Това е една голяма заблуда. Тъй като марихуаната е вещество, към което има доста силна зависимост", допълни Бакалов.

Опасности крият и новите синтетични наркотици и дизайнерската дрога.

Най-вече заради ефектните си опаковки и непредвидимите последици за здравето, които могат да причинят.

Добрата новина, която изтъкват службите е, че последните две години има туширане на проблема с новите психоактивни вещества, което се случва за първи път. Според работещите в структурите на борбата с наркотиците това е в резултат на успешната работа на правоохранителните органи, както в България, така и в Европа.

За сметка на това обаче на пазара е на път да се завърне старият познайник "хероина".

Въпреки че той беше изместен от експанзията на синтетични наркотици през последните 5 години, добивът му в Афганистан от 2016 г. досега е нараснал с 65% процента - показва проучване на Службата за борба с наркотици към ООН.

Съответно цената на хероина и опиума е паднала драстично с около 80%. Оттам по чисто пазарен механизъм хероинът се опитва и възвръща позицията си, която е имал преди 10 години като употреба.

Честите срещи с децата и уроците за последствията от вземането на наркотици са един от начините за превенция. За да се запознаят с вредата от опиатите, учениците изслушаха и специална лекция, след което пред погледа им служителите разиграха арест на наркотрафикант и откриване на дрога от специално обучено куче.

По-малко от минута - толкова са необходими на специално обучени кучета като Епси да открият пратка с наркотици измежду стотици.

"Точно това е преимуществото на кучетата. Ако са добре тренирани и обучени, спестяват ценно време. Например за претърсването на един пътнически полет със 150 души, са необходими усилията на 10 митнически служители, докато на кучето ще му трябват десетина, за да намери наркотичното вещество в този полет", коментира началникът на отдела "Борба с наркотрафика", Стефан Бакалов.

През 1985 година Енрике Камарена, агент на Американската агенция за борбата с наркотиците, е отвлечен и убит от мексикански наркотрафиканти. Той е бил държан в плен в продължение на три дни, и въпреки че е бил измъчван, опитите на похитителите да измъкнат информация от агента завършват без успех.

Когато новината за смъртта на агента се разпространява, хората започват да носят червени панделки в чест на неговата саможертва и като символ на една обединена позиция срещу наркотрафика и употребата на наркотици.

Бурната обществена реакция срещу бруталността на наркокартела, отвлякъл американския агент, води до създаването на тази инициатива, която днес се отбелязва от над 80 милиона души по цял свят.

У нас се провежда у нас за осма поредна година съвместно с Митница Аерогара София - отдел "Борба с наркотрафика" и Агенцията за борба с наркотиците на САЩ - ДЕА, и е насочена към една най-уязвимите и податливи групи в обществото - децата.

"Посланието на Кики (Енрике Камарена) е ясно - от наркотрафика и злоупотребата на наркотици не може да произлезе нищо добро. За да постигнете целите в живота си, каквито и да са те, е важно да направите правилния избор на ранна възраст. Само вие имате силата да изберете какво да е вашето бъдеще", с този призив към ученици от различни градове от страната американският посланик Ерик Рубин даде старт на инициативата днес на Летище София.

Последствията от употребата на могат да бъдат ужасяващи - предупреждават специалистите.

Затова и експертите призовават децата да не се доверяват на непознати и да не приемат съмнителни подаръци, а родителите - да бъдат по-бдителни, да разговарят с децата си и да ангажират всекидневието им с различни активности.