Към момента можем да потвърдим за двама загинали мъже, продължаваме да издирваме две жени. Това каза на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Емил Павлов.

Жертви и издирвани

"Има получен сигнал за движещ се автомобил по мост. Движейки се, автомобилът пропада в реката и тя го въвлича в морето. Имаме насоки за две жени, които са пътували в автомобила. Те са майка и дъщеря, които и към момента се издирват", обясни Павлов и уточни, че в издирването са включени граничен кратер и дрон.

Единият от загиналите мъже е извършвал строително-монтажни дейности в къщата на двете жени, които издирваме, посочи Емил Павлов и поясни, че мъжът е на 61 години, родом от Смолян, и живее в Несебър.

Старши комисарят уточни, че към момента има само един сигнал за изчезнали хора - този за двете жени. Издирваната жена е на 54 години, а дъщеря ѝ е на 30 години. Те са от района на Царево.

"При обхождането вчера колегите установиха труп на жена, който беше въвлечен обратно в морето", посочи комисарят. "Коя е жертвата - дали е една от издирваните жени или е друга жертва, не мога да кажа. В момента, в който колегите с катера успеят да установят трупа на въпросната жена, можем да кажем дали е една от издирваните или друга жена", каза още Павлов.

Емил Павлов потвърди и за тяло, видяно днес чрез облитане с дрон. "Дали е на мъж или на жена тепърва ще стане ясно. Но предвид голямото вълнение, тялото не може да извадено", коментира той.

Състоянието на инфраструктурата

Единственият път в Община Царево, който остава затворен към момента, е този между Ахтопол и Синеморец, каза още ст. ком. Емил Павлов. По думите му, отсечката между Царево - Ахтопол, която вчера бе затворена заради разрушен мост, е проходима.

Павлов посочи, че екипите на вътрешното министерство, които са на терен, разполагат с достатъчно техника. Помощ оказват и тези на Българския Червен кръст и доброволчески групи. Направена е организация за доставка на вода и храна в най-засегнатите населени места, посочи още комисар Павлов.

"Към момента нямаме получени сигнали за бедстващи хора на територията на Община Царево. Вчера са получени над 300 сигнала от хора, които са заявили, че имат нужда от евакуация. Има обаче случаи, в които спасителните екипи, които отиват на място, получават отказ от хората да бъдат евакуирани. Затова призоваваме да се подават основателни сигнали, тъй като такива ситуации затрудняват работата на екипите", каза още директорът на ОД на МВР - Бургас.

Той успокои, че влошаване на времето по Черноморието не се очаква. Полицията е разположила свои екипи в най-невралгичните точки, които пострадаха от наводнението вчера.

"Имаме хора на къмпингите "Арапя" и "Нестинарка", както и в селата Кости и Бродилово. Това са райони, в които участъците са проходими, но само с високопроходима техника. Имаме достатъчно сили и техника. В момента минаваме на втори етап - разчистване на пътища и инфраструктура", каза ст. ком. Емил Павлов.

Голяма част от реките са излезли от коритата си. Разрушени са мостове при Ахтопол, Варвара и между новия и стария град на Царево. Автомобили и каравани са отнесени от придошлата вода в морето, а други са потопени под вода. Количеството на падналите валежи е над 300 л/кв.м. В община Царево бяха задействани сирените за оповестяване на населението, съобщи по-рано (по информация към 08:00 часа) Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас.

По информация на областната администрация, язовир "Хаджи Яни" и язовирът на р. Патурнашка преливат през стената. На място бяха предислоцирани хидромоторни модули от РДПБЗН - Кърджали и РДПБЗН - Стара Загора, които след източване намалиха обема им.

Днес дейностите по отстраняване на последствията от бедствието продължават, като ще започне отводняване на хотели и жилищни сгради.