"Болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловци намират в гората. Те не могат да бъдат освободени, защото не може да се установи самоличността им", обяви преди ден главният прокурор Иван Гешев, за да онагледи мигрантския натиск.

Предимно с бежанци, но и не само с техни тела е препълнена и градската морга, установи репортерът на "Булфото" в Бургас Румен Раканов, който се сблъска с шокиращите условия за работа. А точно над нея, на горния етаж се намира родилното отделение.

Ето и неговия репортерски разказ за видяното без редакторска намеса:

"Снимките са малко, и без най-шокиращите моменти по разбираеми съображения. ----- "Не знам какво трябва да стане, за да не се превърне предизвиканото късогледство на властта в слепота. Слепота към проблемите на съдебната медицина и най-тревожното - моргата в един от големите градове по Черноморието. В най-добрия град за живеене - Бургас не е изключено да бъдете прибран във фризер за сладолед, поради претрупаните хладилни камери. Това е един възможен шанс да се разделите със сладоледена усмивка от и не толкова хубавия живот, в който сме едни почти ненужни пионки.

Нашите предци са се отнасяли с почит към мъртвите.

Свидетелствата са в разкопките в страната, които разкриват археолозите. Когато искаме да наложим правила в нашия живот се позоваваме на европейските норми и институции. Когато не ни отърва, мълчим за проблемите. Едва ли състоянието в УМБАЛ Бургас отговаря на евроинструкциите за опазване от биологични катастрофи.

Снимка: Булфото

Това което цъка в секционните зали ни чака, ако не се вземат адекватни мерки. Трагедията, предизвикана от китайския град Ухан е още близка и незнайно защо сигналите от съдебната лекарка Галя Милева потъват и недоумение буди, че медици обръщат гръб на проблема и дори преведените 40 000 лева за моргата са пренасочени за други нужди.

Снимка: Булфото

Цяло лято моргата в Бургас е претрупана от разложени трупове на мигранти, които периодично откриват в Странджа. Други бежанци допълват асортимента и често се случва да се прескачат труповете в секционната зала. Двете камери са претрупани с тленните останки на нещастни хора един върху друг.

Над залата за съдебна медицина е родилното отделение. Дали това, че двете лекарки д-р Галя Милева и специализантката по съдебна медицина д-р Стефани Шкетиева са проявявали отговорност и са предотвратили нещо по-лошо и страшно, кара отговорните институции да неглежират проблема? Точно като обратната страна на Луната, знаем че я има но не я виждаме.

Снимка: Булфото